15 meedogenloze manieren waarop vijandige stadsarchitecturen daklozen proberen af te weren
Niet alleen in grote steden, maar ook in kleine en middelgrote, lijken daklozen, de mensen die niet het geluk hebben een huis te hebben, steeds meer toe te nemen. Deze mensen, zonder bed om in te slapen, zoeken beschutting in bepaalde delen van de stad: onder bruggen, op bankjes in het park, bij de bushalte, op het station of op de trappen van winkels of appartementen. Sommige steden strijden ervoor dat dakloosheid steeds minder wordt. Anderen, aan de andere kant, lijken het probleem te willen elimineren door een zogenaamde "vijandige architectuur" te creëren: er worden armleuningen geïnstalleerd op banken, spikes op de trottoirs, stenen onder bruggen om te voorkomen dat deze mensen beschutting vinden op straat. In plaats van inclusiviteit te omarmen, lijken ze juist het tegenovergestelde te doen. We hebben 15 afbeeldingen geselecteerd die deze houding samenvatten, en we zouden graag willen weten wat je ervan vindt en of ook jij deze oplossingen tegen de meest kwetsbare mensen hebt gezien.
1. Iemand heeft de tent van een dakloze doorgesneden.
2. Het is onmogelijk om ook maar in de buurt van dat muurtje te komen.
3. Zij hebben hoe dan ook een oplossing gevonden.
Er werden palen geplaatst zodat niemand onder dit gebouw kon schuilen. Maar wie een plekje nodig had, slaagde er hoe dan ook in.
4. Dit bevindt zich in een universiteit.
Juist in een context waar inclusiviteit moet worden geleerd, komt het helaas voor om zoiets te zien.
5. Wanneer er een fundamentele inconsistentie is.
De kleur wil inclusief zijn, maar de structuur zeker niet.
6. De bankjes worden 's avonds afgesloten met hangsloten.
7. Dit bevindt zich achter een parkeerplaats.
8. Ook op de trap.
9. Onder een brug: het is onmogelijk hier te schuilen.
10. Ook hier, spikes om te voorkomen dat er iemand gaat slapen.
11. Handvatten op bankjes.
12. Ook op straat, met bakstenen.
13. Bij de bushalte.
14. In een metropool.
15. En ook op een centraal station.
Het komt vaak voor dat je over straat loopt en mensen in moeilijkheden ziet. Sommige mensen proberen op hun eigen kleine manier te helpen en bij te dragen door voedsel en onderdak aan te bieden. Maar wat gebeurt er als steden het probleem lijken te willen bestrijden door deze mensen te belemmeren?