Een onderwijzer vraagt zijn studenten wie Hitler is en ze weten geen antwoord te geven: de video zorgt voor discussies
Tijdens de schooljaren houden we misschien niet van alle vakken en docenten, maar elke dag aanwezig zijn om te leren was ongetwijfeld van fundamenteel belang voor onze culturele en persoonlijke groei. Zijn we er echter echt zeker van dat deze waarden altijd voor iedereen gelden? Afgaande op de video die door een geschiedenisleraar op TikTok is gedeeld, lijkt het van niet.
Wat laat het zien? Wat velen, soms geleid door vooroordelen die niet altijd diepgaand bestudeerd zijn, al enige tijd beweren, namelijk dat er onder jongeren een zorgwekkend gebrek is aan cultuur en informatie. Buiten alle vooroordelen en opvattingen, moet worden toegegeven dat wat uit het filmpje naar voren komt nogal ernstig is: om een idee te geven, is het voldoende te bedenken dat de studenten in kwestie niet eens wisten wie Hitler was.
via Daily Mail
Laten we beginnen met te zeggen dat dit leerlingen zijn die behoren tot wat de generatie Z wordt genoemd, oftewel de groep jongeren die werden geboren vanaf het midden van de jaren ’90 tot 2012, tussen de "millennials" en "alpha's". We hebben het dus over jonge mensen die de juiste leeftijd zouden moeten hebben om bepaalde fundamentele zaken, gebeurtenissen, persoonlijkheden en gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis te kennen.
En toch, te oordelen naar hun antwoorden, lijkt het erop dat ze alleen veel verwarring in hun hoofd hebben. "Als geschiedenisleraar maak ik me echt zorgen", zei professor Samuel Sleeves, verwijzend naar wat hij in de klas had gezien en gehoord. De jongeren wisten niet alleen niet te vertellen wie Adolf Hitler was, maar ze verwarden de nazi-dictator ook met de Amerikaanse activist, schrijfster en lerares Hellen Keller.
Dit alles kan ons ook aan het lachen maken, dat is waar, maar het is evenzeer waar dat het een algemene culturele toestand onder jonge mensen lijkt te weerspiegelen die allesbehalve geruststellend is. "Hitler? Ik weet het niet, is het een soort terrorist, of zoiets..." was een van de antwoorden die de professor geschiedenis ontving, die ervan getuige was, tussen ongeloof en vermaak.
Het filmpje duurt slechts 45 seconden, heel kort maar voldoende om de situatie te begrijpen. Onder de studenten waren er zelfs die durfden te beweren dat Hellen Keller (verward met Hitler) een fictief personage was, het resultaat van een vermeende samenzwering. Zelfs Pearl Harbor, D-Day, de beelden van de Mona Lisa en Mahatma Gandhi zorgden er ook niet voor dat er enkele belletjes gingen rinkelen in de hoofden van de studenten, die absoluut geen idee hadden wie ze waren.
Zoals verwacht waren er veel min of meer teleurstellende reacties die dit filmpje opriep. De rol van sociale media, internet, gebrek aan informatie en belang voor alles wat cultuur is, zijn allemaal kwesties waar we veel over zouden kunnen nadenken. Een ding is zeker: we mogen niet generaliseren, aangezien gelukkig niet alle jongeren zo zijn.
Wat denk jij? Is er echt een gebrek aan cultuur onder de laatste generaties?