Het onopgeloste mysterie van Hannibal: waar kwamen zijn oorlogsolifanten vandaan?
Hij wordt vaak genoemd in geschiedenisboeken, veel van zijn verplaatsingen en acties zijn gedocumenteerd, maar er is nog steeds een onopgelost mysterie over Hannibal Barkas en zijn olifanten. Maar laten we een stap terug doen: Hannibal Barkas was een groot Carthaagse leider en politicus. Hij leefde van 247 tot 182 voor Christus en stond erom bekend tijdens de Tweede Punische Oorlog tegen Rome te hebben gevochten en vanwege zijn strategische militaire tactieken.
via nytimes
Henri-Paul Motte painting/Wikimedia Commons
Een van de belangrijkste gebeurtenissen die hem als hoofdrolspeler zagen dateert uit 218 voor Christus: Hannibal, met het doel zich bij de anti-Romeinse bondgenoten te voegen, leidde 100.000 troepen en 40 olifanten op een uiterst gevaarlijke reis door de Alpen. Er waren veel slachtoffers en dit moment wordt vandaag herinnerd als een van de grootste militaire momenten in de geschiedenis en sindsdien werd Hannibal erkend als leider. Maar zelfs nu nog is er een mysterie dat onopgelost blijft: waar heeft Hannibal die kudde olifanten vandaan gehaald en hoe? Hannibal woonde in Carthago, het huidige Tunesië, op een plek heel ver van waar de Afrikaanse olifanten van die operatie waarschijnlijk vandaan kwamen. Het is niet bekend of Hannibal Aziatische, Afrikaanse of een combinatie van de twee olifanten heeft gebruikt.
De olifanten waren erg nuttig in de oorlog: ze hielpen het leger om bij de vijanden terreur te zaaien, hun gelederen te breken en hen aan te vallen. Er wordt gedacht dat als Hannibal had kunnen kiezen, hij de Aziatische zou hebben gekozen omdat ze kleiner en gemakkelijk te trainen zijn. Het was namelijk essentieel dat de olifanten die voor militaire doeleinden werden gebruikt, goed waren afgericht. Sommige geleerden denken dat de olifanten van Hannibal afkomstig waren van een kleine ondersoort van de bosolifanten in het Atlasgebergte van Marokko en Algerije: deze waren in feite kleiner en daarom geschikt voor militaire doeleinden. Het is echter ook mogelijk dat de leider zijn olifanten uit verschillende gebieden rekruteerde en dat hij niet al te geïnteresseerd was in hun afkomst: het fundamentele kenmerk was dat ze geschikt waren voor de gevechten.
Ondanks de aannames is er één zekerheid: slechts één olifant heeft de tocht door de Alpen overleefd: het was waarschijnlijk een Aziatische olifant genaamd Surus en het was de olifant waarop Hannibal zelf reed.