Geen boerka's of nikabs meer op openbare plaatsen: Zwitserland verbiedt gezichtsbedekkende kleding met een referendum
De mogelijkheid om de typische sluiers van islamitische oorsprong te dragen in de openbare context van landen waar deze cultuur niet de belangrijkste is, is al jarenlang en in verschillende nationale realiteiten altijd een veel besproken onderwerp. Nadat een referendum met een zeer kleine meerderheid van 51% is gewonnen, zal het vanaf 7 maart 2021 ook in Zwitserland niet langer mogelijk zijn om de boerka of de nikab te dragen op openbare plaatsen.
Het Midden-Europese land treedt daarom in de voetsporen van Frankrijk, België en Oostenrijk en, na een overleg dat sterk gewenst en gesteund wordt door de rechts-conservatieve populistische politieke partijen, zullen vrouwen van de islamitische religie hun gezicht moeten laten zien wanneer ze in het openbaar zijn, met zeldzame uitzonderingen.
via Reuters
Imtfi/Wikimedia - Not the actual photo
Het verbod is van toepassing op zowel de boerka als de nikab, twee kledingstukken die soms ten onrechte met elkaar worden verward. Beide bedekken praktisch het hele gezicht van vrouwen, hoewel de nikab in de meeste gevallen de ogen onbedekt laat. Welk type sluier ook wordt gekozen door moslimvrouwen die in Zwitserland wonen, als gevolg van het referendum in kwestie zullen ze het alleen kunnen dragen in gebedshuizen en tijdens bepaalde "beperkte" evenementen die verband houden met typische gebruiken, zoals carnaval.
Naast de meer conservatieve partijen werd het “ja” op de stemvraag ook gesteund door verschillende feministische, liberale en seculiere moslimbewegingen, allemaal realiteiten verenigd door het feit dat zij de volledige sluier als beledigend beschouwen en schadelijk voor de persoonlijke vrijheid van vrouwen die gedwongen zijn het te dragen.
Pixabay - Not the actual photo
Gezien de verspreiding en aanhoudendheid van de Coronavirus-pandemie, sluit de wettelijke bepaling uiteraard al die maatregelen uit die worden gebruikt uit veiligheids- of gezondheidsdoeleinden, met inbegrip van mondkapjes. In Zwitserland was het bedekken met een volledige sluier al verboden in het kanton Ticino en het kanton St. Gallen en, alleen in bepaalde gevallen, ook in andere lokale gebieden. De uitkomst van de stemming breidt het verbod nu uit tot het hele nationale grondgebied, met bijzondere relevantie voor al die drukke contexten zoals openbaar vervoer, wegen, stadions, winkelgebieden.
Hoewel het percentage van de islamitische bevolking in Zwitserland wordt geschat op ongeveer 5%, waardoor een zeer klein aantal vrouwen dit soort kleding draagt, heeft het referendum een grote impact gehad op de publieke opinie en op het politieke leven van de Europese staat. De regering, aan het hoofd van het land, had in feite de kant van het verbod gekozen, maar de resultaten lieten kennelijk zeer duidelijke verdeeldheid zien tussen de meningen van de mensen. In feite waren er degenen die de raadpleging van "islamofobie" beschuldigden en degenen die het steunden als essentieel voor de rechten van vrouwen. Wat vind jij?