Dit zeer smalle gebouw werd door een man gebouwd om het uitzicht over zee voor zijn broer te verpesten
Van je familie moet je het hebben: hoe vaak hebben we deze woorden niet gehoord? Zoals met alles, kan het niet worden gegeneraliseerd en het kan zeker niet worden bevestigd dat er altijd conflicterende relaties bestaan in families. Maar het is ook waar dat, wanneer we worden geconfronteerd met verhalen zoals degene die we je gaan vertellen, het soms lijkt alsof familieleden weten hoe ze elkaars ergste vijanden moeten zijn.
Dat bewijzen de twee Libanese broers, protagonisten van een verhaal dat in de loop der jaren een soort “bouwlegende” is geworden in de hoofdstad Beiroet. De twee hebben de wereld laten zien dat de honger naar wraak soms tot echt extreme niveaus kan worden gevoerd, zelfs als we te maken hebben met een naast familielid. De redenen? Erfenis en geld, twee van de belangrijkste bronnen van wrijving in veel families…
via Jadaliyya
We zijn in 1954, het jaar waarin de vader van deze twee broers overleed. Toen het tijd werd om zijn bezittingen te verdelen, ging dit niet eerlijk. De vader bezat grond die in twee percelen was verdeeld: de oudste kreeg het grootste stuk grond, terwijl de jongste broer het kleinere perceel kreeg, driehoekig van vorm en ongeschikt voor het bouwen van een huis.
Misschien voor niemand geschikt, maar wel voor de jongste zoon die, boos vanwege de erfenis, besloot dat hij op die grond toch zijn manier zou hebben om wraak te nemen op zijn broer en het onrecht dat hij leed. Wat heeft hij gedaan? Eenvoudig maar tegelijkertijd verrassend: hij bouwde een zeer smal gebouw van drie verdiepingen, dat als het smalste van Libanon wordt beschouwd, dat perfect op zijn stuk grond paste. Toen het eenmaal af was, onttrok het huis het uitzicht over zee volledig aan dat van de oudere broer, die sindsdien uitkeek op een muur.
Het verhaal van dit huis is zo symbolisch dat het gebouw zelfs is omgedoopt tot de toepasselijke naam "Al'Basa", afgunst in het nederlands, juist om de honger van deze man naar wraak jegens zijn broer te symboliseren. De oudste heeft, sinds het zeer smalle gebouw tegenover zijn woning staat, niet alleen het uitzicht over zee verloren, maar heeft ook de waarde van zijn huis dramatisch zien dalen, juist vanwege de slechte ligging.
De wraak is volbracht, voor de jongste broer. Met zijn minimale breedte van 60 centimeter en maximale breedte van 4 meter lijkt "Al'Basa" vanuit de juiste hoek meer op een muur dan op een flat.
In de loop van de tijd is de geschiedenis van dit "hatelijke gebouw" algemeen bekend geworden, ook dankzij de reconstructies en informatie van de architect Sandra Rishani. Volgens haar kan het zeer smalle roze huis niet worden vervangen door een ander vanwege de wetten die de bouw van een gebouw op dat stuk grond verhinderen, dat te klein is.
Bovendien zou, volgens wat er naar voren kwam, het huis in de loop der jaren van hand tot hand zijn gegaan en verschillende functies hebben vervuld, waaronder die van een bordeel en een plaats voor oorlogsevacués, en het is niet duidelijk wie de eigenaar van het gebouw nu is. Als je ernaar kijkt, moet je natuurlijk glimlachen en tegelijkertijd verbaasd zijn: "Al'Basa" is echt een tastbaar bewijs van wat "wraak" betekent.