Een van de zeldzaamste vogels ter wereld wordt met uitsterven bedreigd: hij kan niet langer de melodieën van zijn soort zingen

Janine image
door Janine

24 April 2021

Een van de zeldzaamste vogels ter wereld wordt met uitsterven bedreigd: hij kan niet langer de melodieën van zijn soort zingen

De geschubde lelhoningeter (of regent honeyeater) is een vogel die voornamelijk voorkomt in het zuidoosten van Australië en wordt beschouwd als een van de zeldzaamste vogels ter wereld. Deskundigen vrezen echter dat het binnenkort kan uitsterven omdat ze de melodieën van hun soort zijn vergeten. Als het voorheen mogelijk was om zwermen van honderden exemplaren in heel Zuidoost-Australië te observeren, zijn er vandaag de dag nog ongeveer 300 in de wereld.

via bbc.com

Jss367 Wikimedia Commons

Jss367 Wikimedia Commons

Met hun gele en zwarte verenkleed is deze soort 3-4 weken na de geboorte klaar om het nest te verlaten. Pas in de daaropvolgende maanden beginnen de vogels de complexe melodie van hun soort te leren. Toen het aantal vogels afnam, begonnen experts op te merken dat de complexiteit van de melodie afnam en dat mannelijke vogels het gezang van hun soort niet langer konden reproduceren. Er zijn nu aanwijzingen dat de geschubde lelhoningeter vergeten is te zingen en dit zou de soort ernstig in gevaar kunnen brengen, die met uitsterven bedreigd wordt.

Brian McCauley/Flickr

Brian McCauley/Flickr

Net als andere vogelsoorten zingt de geschubde lelhoningeter in feite om te communiceren met zijn eigen soort, om gevaren te signaleren en om vrouwtjes aan te trekken tijdens de hofmakerij en de paring. Vogels leren zingen door te imiteren en te luisteren, een beetje zoals kinderen: door in contact te zijn met andere volwassenen van de soort, beginnen ze de melodie te leren, maar aangezien de exemplaren aanzienlijk zijn afgenomen, hebben ze nu minder kans om zich te associëren met vogels van dezelfde soort en dus om hun gezang te horen. Australische ornithologen hebben zelfs opgemerkt dat de mannelijke exemplaren het gezang van andere soorten begonnen te imiteren, waarmee ze kennelijk in contact waren gekomen. Maar vrouwelijke exemplaren van de soort worden niet aangetrokken door andere melodieën, dus de kansen op paring en reproductie zijn erg klein.

Tony Morris/Flickr

Tony Morris/Flickr

Volgens kenners is het zingen van de geschubde lelhoningeter bij 12% van de exemplaren verdwenen en dit is buitengewoon zorgwekkend. Wat zou de oplossing kunnen zijn om uitsterven te voorkomen? Wetenschappers proberen de melodie te leren door vogels in gevangenschap te laten luisteren naar opnames van gezang. Ze worden vervolgens vrijgelaten in het wild, waar ze hopelijk vrouwtjes kunnen aantrekken en zich kunnen voortplanten. Wat zal de toekomst zijn van deze zeldzame soort?