Ze pestten haar op internet vanwege haar handicap: ze reageert door een jaar lang selfies te posten
Steek je hand op wie zich nog nooit ontevreden heeft gevoeld over zijn uiterlijk. Of het nu gaat om een laag zelfbeeld of om kenmerken die we hebben, we weten allemaal dat het niet altijd gemakkelijk is om gelukkig te zijn als we in de spiegel kijken. Erger nog, wanneer ontevredenheid en onzekerheid worden veroorzaakt door gezondheidsproblemen, die misschien het onderwerp worden van plagerijen en discriminerende handelingen.
Net als die van Melissa Blake, een 39-jarige Amerikaanse journalist die leeft met een zeldzame genetische ziekte van botten en spieren, het Freeman-Sheldon-syndroom. Het uiterlijk weerspiegelt helaas deze handicap, en het is het onderwerp geweest van zware en wrede uitlatingen op het internet. Echte pesterijen waarop Melissa heeft besloten om met opgeheven hoofd te reageren, op een bijzondere manier.
via Refinery 29
"Blobvis”, "walvis”, "je moet het plaatsen van foto's vermijden omdat je te lelijk bent": dit zijn slechts enkele van de beledigingen die Melissa met extreme boosaardigheid ontving na het schrijven van een redactioneel artikel voor CNN. De auteurs? Die cyberpesters die maar al te vaak virtuele pleinen teisteren, beschermd door schermen en toetsenborden en ervan overtuigd zijn dat ze iedereen een label kunnen geven zonder rekening te houden met de gevoelens van anderen.
Zonder overweldigd te worden door de ontvangen beledigingen, begon Blake na te denken over wat er gebeurde en wat de beste manier zou zijn om te reageren. "Hoewel ik gewend ben aan negatieve opmerkingen over mijn uiterlijk - schreef ze in een artikel - kon ik degenen die zeiden dat het mij verboden zou moeten worden om selfies te plaatsen, niet van me af schudden". Dus ze dacht na over wat de ergste klap voor hen zou zijn en kwam onmiddellijk tot de conclusie: haar viraal op het web te zien circuleren.
Hoe? Met een jaar vol selfies, om trots te worden getoond aan degenen die haar niet konden accepteren voor wat ze is. Gedurende 2020 plaatste Melissa 366 selfies op verschillende sociale platforms, waaronder Instagram en Twitter, waardoor haar volgers exponentieel groeiden. En, samen met de mensen die haar zijn gaan volgen, is ook haar zichtbaarheid toegenomen. Haar verhaal is op verschillende perskanalen over de hele wereld terecht gekomen, waardoor ze beroemd is geworden en een echte beweging om haar heen heeft gecreëerd die haar heeft gesteund door nabijheid en genegenheid te tonen.
"Ik realiseerde me al snel dat die selfies niet alleen over mij gingen - zei de vrouw - andere gehandicapten identificeerden zich ook met mijn woorden en begonnen hetzelfde te doen". Wie zei eigenlijk dat degenen die de zogenaamde schoonheidsnormen niet weerspiegelen, bijna bang moeten zijn om zich in het openbaar te laten zien? Daden van wreedheid jegens degenen die als "anders" worden beschouwd, zijn niet alleen beschamend, maar verergeren de problemen van degenen die al lijden en die zich niet altijd op hun gemak kunnen voelen met zichzelf.
Dat van Melissa was daarom een bevrijdende daad, die iedereen voor de realiteit plaatste en veel mensen liet horen en zien in al hun vermeende "diversiteit". En hoewel cyberpesters haar blijven aanvallen, is Melissa niet van plan het op te geven, meer dan ooit overtuigd dat er in onze samenlevingen een radicale verandering nodig is in de manier waarop we naar handicaps kijken. Het web kan hierbij helpen, behalve problemen veroorzaken. En we hopen dat dat zo is.