In Japan behoort het misdaadcijfer tot de laagste ter wereld: hoe hebben ze dat aangepakt?
Japan is een van de veiligste landen ter wereld, de criminaliteit behoort tot de laagste en is de afgelopen 60 jaar gestaag verminderd. Slechts een zeer laag percentage van de mensen bezit vuurwapens, de armoede en de werkloosheid zijn zeer laag en de minder voorkomende misdrijven zijn onder meer diefstal, straatcriminaliteit en agressies en drugsgebruik. Is er een reden? Wat zeker is, is dat in Japan de cultuur van geweldloosheid erg sterk is, vooral ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog, waardoor woede en agressie weinig voorkomen: deze worden in feite als beschamend beschouwd. Maar er zijn 3 hoofdredenen die het zo'n veilig land maken.
via nytimes.com
Niet alleen dat: Japan is erin geslaagd de circulatie van vuurwapens aanzienlijk te verminderen. Slechts één op de 175 huishoudens heeft er één. Bovendien wordt het toegestane type wapen gereguleerd door zeer strikte wetten en vereist de aankoop ervan talrijke controles. Er zijn dus verschillende factoren die hebben bijgedragen aan het maken van Japan tot zo'n veilig land en het gerechtelijk apparaat is daar een van. De instellingen van het strafrechtsysteem (politie, rechtbanken, officieren van justitie) werken met elkaar samen en overleggen regelmatig om de hoofddoelstelling te bereiken: de criminaliteit beperken en beheersen.
Bovendien worden burgers gemotiveerd en aangemoedigd om bij te dragen aan de handhaving van de openbare orde. Ze nemen actief deel aan campagnes voor misdaadpreventie en aan de arrestatie van verdachten. Volgens experts helpen de yakuza en een gerechtelijk systeem dat als "duister" wordt gedefinieerd, om de veiligheid van het land te garanderen. De yazuka bestond vóór 1800 in Japan en volgde dezelfde regels en codes als die van de samurai. Dit zijn bendes die verschillende territoria in steden beheersen en met hun aanwezigheid erin slagen om kleine misdrijven, zoals overvallen of agressies, te beperken.
Een ander afschrikmiddel zou het gerechtelijk systeem zijn, dat als duister wordt beschouwd. In Japan zijn mensen in feite schuldig totdat hun onschuld is bewezen en het is aan de beschuldigde om zijn onschuld te bewijzen. Bovendien kan de politie de vermeende crimineel gedurende een lange periode vasthouden met het oog op verhoor, zelfs als er geen officiële beschuldiging tegen de persoon is geuit.
Culturele taboes, strikte regels en een ingewikkeld rechtssysteem dat onderwerp is van veel kritiek: het lijken de redenen te zijn waarom Japan wordt beschouwd als een van de veiligste landen ter wereld.
https://www.jstor.org/stable/23638981?seq=1
https://www.vox.com/world/2015/12/13/9989250/japan-crime-conviction-rate