In Finland leren jongens en meisjes vanaf de basisschool schoonmaken en naaien
Wanneer kunnen we beweren dat gendergelijkheid volledig is bereikt? Het wordt bereikt wanneer zowel mannen als vrouwen dezelfde rechten en plichten kunnen genieten, gelijke behandeling krijgen en - op dezelfde manier - toegang hebben tot middelen en kansen. Gendergelijkheid bereiken betekent ook elk stereotype doorbreken en ervoor zorgen dat de nieuwe generaties opgroeien met het besef dat mannen en vrouwen in de overgrote meerderheid van de gevallen precies dezelfde dingen kunnen doen. In Finland wordt dit al op basisscholen onderwezen: zowel jongens als meisjes volgen lessen huishoudkunde: ze leren strijken, naaien, lakens vouwen, de was doen en met geld omgaan.
via helsinki.fi
In het Scandinavische land werden al lessen huishoudkunde gegeven op middelbare en hogere scholen, maar nu is de leeftijd vervroegd en leren jongens en meisjes al op de basisschool de belangrijkste regels voor het huishouden. Aan de basis van de keuze ligt de overtuiging dat het belangrijk is om vanaf de kindertijd evenwicht te creëren: stereotypen moeten worden ondermijnd volgens welke de vrouw voor het huis en het gezin moet zorgen en de man aan het werk moet gaan om zijn vrouw en kinderen te onderhouden. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd begrijpen dat zowel mannen als vrouwen moeten samenwerken en voor het huishouden moeten zorgen, zonder onevenwichtigheden.
Maar waarom is het zo belangrijk dat zelfs de allerkleinsten leren koken of strijken? Omdat het leren uitvoeren van dagelijkse huishoudelijke taken kinderen de kans geeft om grotere verantwoordelijkheden te verwerven: ze leren de waarde van samenwerking en leren handvaardigheden die te vaak alleen op volwassen leeftijd worden ervaren. Finland wil ervoor zorgen dat jonge mannen en jonge vrouwen al weten hoe ze voor het huishouden moeten zorgen als ze het zelfstandig moeten doen. Bovendien zullen kinderen begrijpen dat praktijken als strijken, koken en naaien niet alleen worden geassocieerd met vrouwenfiguren, maar dat ook mannelijke figuren dezelfde taken kunnen - en moeten - uitvoeren en zo een nieuw evenwicht tot stand brengen. Een soortgelijk initiatief werd ook uitgevoerd in Spanje: op een middelbare school in Galicië werden lessen huishoudkunde geïntroduceerd voor jongens.
Als ouders een fundamentele rol spelen om het goede voorbeeld te geven en kinderen te laten inzien dat vrouwen en mannen dezelfde rechten en dezelfde plichten hebben, heeft de school ook de verantwoordelijkheid om jongeren voor te lichten over gelijkheid en de taak om stereotypen die in de samenleving geworteld zijn te bestrijden. Wat vind je van dit initiatief?