De kleinste onderhuidse chip ooit bewaakt lichaamsfuncties van binnenuit
Technologische en elektronische evolutie biedt ook nieuwe kansen voor de geneeskunde. Ingenieurs van Columbia University hebben een kleine chip gemaakt - de kleinste ter wereld - die, wanneer geïmplanteerd via een injectienaald, de kerntemperatuur van het lichaam kan meten en lichaamsfuncties en biologische signalen kan volgen. Hoewel het waar is dat implanteerbare medische apparaten een revolutie teweegbrengen in het zorglandschap, is het ook waar dat de geïmplanteerde elektronische systemen tot dusverre inefficiënt zijn gebleken: ze hebben meestal meerdere chips, kabels en batterijen nodig voor energieopslag.
Het door de onderzoekers ontwikkelde apparaat is echter innovatief: het is zo klein als een huisstofmijt en alleen zichtbaar onder de microscoop. Het totale volume is in feite minder dan 0,1 kubieke millimeter. Het team gebruikte ook ultrasone geluiden om het apparaat van stroom te voorzien en ermee te communiceren, en fabriceerde de “antenne” voor communicatie en ultrasoon vermogen bovenop de chip.
Het apparaat kan de lichaamstemperatuur, bloeddruk, glucose en ademhaling controleren en de injecteerbare chip kan alarm slaan over eventuele pathologieën. Een heel klein instrument dat onder de huid wordt geïnjecteerd en verschillende dingen kan detecteren, zou daarom een revolutie in het medische systeem kunnen betekenen. De chip vertegenwoordigt een volledig functioneel elektronisch systeem.
Een lid van het onderzoeksteam zei dat dit “een mooi voorbeeld van technologie is, we hebben nieuwe materialen geïntroduceerd op standaard complementaire metaaloxide-halfgeleiders om een nieuwe functie te bieden. In dit geval hebben we piëzo-elektrische materialen rechtstreeks aan het geïntegreerde circuit toegevoegd om akoestische energie om te zetten in elektrische energie." Dit complexe en fascinerende instrument wordt nog bestudeerd en het team is niet van plan te stoppen: het grote doel is om chips te ontwikkelen die kunnen worden geïmplanteerd met een injectienaald en extern communiceren dankzij echografie, waardoor directe informatie wordt verstrekt over wat er van dichtbij wordt gemeten. Zal dit de toekomst van de geneeskunde zijn?