Gekleurde ballen of niet? Een merkwaardig optisch fenomeen laat ze anders zien dan ze zijn
Hoe vaak hebben we gezegd dat ons lichaam als een perfecte machine is, waar alles in elkaar past en reageert op zeer specifieke mechanismen? Waarschijnlijk vaak, en vaak klopt dit ook. Toch zijn er situaties die duidelijk al deze "perfectie" kunnen ontkennen en misleidingen creëren waarvoor we alleen maar versteld kunnen staan.
De afbeelding die we je hier laten zien, is hiervan het bewijs. Kijk naar de 12 ballen: lijken ze gekleurd met verschillende kleuren? Als je ja hebt geantwoord, weet dan dat je ongelijk hebt, want in werkelijkheid hebben ze allemaal dezelfde kleur, oftewel… beige. Verbaasd? We staan tegenover een complete optische illusie en we leggen hieronder uit hoe dit kan gebeuren, in navolging van wat de maker van de afbeelding zelf, een technisch professor, zei.
Rood, paars of groen: zo verschijnen de ballen op het eerste gezicht. Maar dat is niet zo. We maken geen grapje, want deze scène is ad hoc gemaakt door David Novick, een professor aan de Universiteit van Texas in El Paso, juist om een merkwaardig optisch effect te demonstreren dat de vervormde waarneming van kleuren genereert. We zeiden dat alle 12 ballen eigenlijk beige zijn: dus waarom zien we ze gekleurd?
"Het fenomeen is te wijten aan de Munker-White-illusie", legt Novick uit "we nemen vorm beter waar dan kleur, dat wil zeggen, we nemen vormen waar met meer detail en kleuren met minder detail". Daarom, als de vormen identiek zijn (bolvormig dus), worden de kleuren die onze hersenen waarnemen bepaald door de groene, rode en blauwe strepen op de voorgrond, die door de ronde figuren passeren en de echte tonaliteit "vervormen".
In feite is de illusie precies gebaseerd op de kleuren van de strepen die, als ze worden verwijderd, ons de bollen in hun oorspronkelijke kleur, beige, laten zien. Er zijn een hele reeks optische illusies die vergelijkbaar zijn, en bij vele daarvan zijn ook andere kleuren betrokken. Het ontbreekt niet aan theorieën en beschrijvingen van geleerden, nieuwsgierig om te begrijpen en aan te tonen wat er in onze hersenen gebeurt telkens wanneer een kleur ons op de een of andere manier vervalst lijkt.
Het is ongetwijfeld leuk om deze verschijnselen te observeren en ermee te spelen. Ze slagen erin ons op de meest uiteenlopende manieren te verrassen, en laten ons plotseling "misleidingen" zien die onze hersenen gewoon niet kunnen weerstaan. Misschien is het juist daarom dat de illusies die Novick publiceerde en beschrijft in korte tijd viraal gingen: een succes dat zelfs de Amerikaanse wetenschapper niet had verwacht. Wie weet of het in staat zal zijn om onze hersenen te blijven misleiden!