Het verboden eiland Hawaï: een aards paradijs waar mensen nog steeds leven zoals 200 jaar geleden

Janine image
door Janine

13 Juni 2021

Het verboden eiland Hawaï: een aards paradijs waar mensen nog steeds leven zoals 200 jaar geleden

Zou je ooit denken dat er in de geavanceerde en hyperverbonden beschaving waarin we vandaag leven, nog steeds plaatsen zijn die praktisch zijn afgesneden van de tijd, van alle soorten "besmetting" en moderniteit? Als het je onwaarschijnlijk lijkt, wacht er dan mee om het te zeggen, want je bent waarschijnlijk nog nooit in Niihau geweest.

Iedereen zou bij het woord Hawaï onmiddellijk denken aan prachtige zeelandschappen, net zo betoverend als dat ze worden overspoeld door het toerisme. In de meeste gevallen is het eigenlijk ook zo, met uitzondering van één: Niihau. Dit eiland is de kwintessens van een ongerepte plek, ook al is het niet onbewoond. Maar waarom wordt het "verboden" genoemd? Zijn fascinerende geschiedenis kan het ons uitleggen.

via The Culture Trip

Christopher P. Becker/Wikimedia

Christopher P. Becker/Wikimedia

Vergeet straten, restaurants, winkels, toeristische voorzieningen, zelfs elektriciteit of stromend water: zo leef je in Niihau, volledig vrij van alles wat op de een of andere manier moderniteit zou kunnen vertegenwoordigen. Het is geen toeval dat, net als andere Hawaiiaanse eilanden, ook deze een eigen bijnaam heeft: verboden.

Een sluier van mysterie zweeft al jaren en jaren rond op dit uitgestrekte land, waar de inwoners het traditionele lokale dialect praten en volledig zelfvoorzienend leven. Jagen, cultiveren en fokken zijn hun bronnen van levensonderhoud, en om de reden van dit alles te begrijpen, is het nodig om een ​​stap terug te doen, tot 1864.

25kim/Flickr

25kim/Flickr

In dat jaar kocht Elizabeth Sinclair-Robinson, Schotse en eigenaresse van een plantage in Nieuw-Zeeland, het eiland van koning Kamehameha V voor het equivalent van ongeveer $10.000. Een verkoop die echter een heel specifieke voorwaarde had: de vrouw had de oorspronkelijke cultuur moeten behouden, inclusief dialecten en gebruiken, om door de jaren heen de geschiedenis en identiteit van een volk te behouden, elementen die in de toekomst het risico zouden lopen te verdwijnen.

Francis Sinclair (1833-1916)/Wikimedia

Francis Sinclair (1833-1916)/Wikimedia

Sindsdien heeft elke afstammeling van Robinson er alles aan gedaan om de met de koning ondertekende overeenkomst te handhaven. Niihau is al tientallen jaren een bijna mythische plek, een eiland om in contact te komen met de meest authentieke Hawaiiaanse cultuur, bestaande uit steeds zeldzamer wordende activiteiten, dansen, tradities en talen.

En zo was het tot het begin van de jaren vijftig, toen buitenstaanders Niihau niet mochten binnenkomen vanwege de polio-epidemie, die toen uitbrak. Iedereen die niet op het eiland woonde, had er geen toegang toe: daarom werd dit aardse paradijs "verboden". Na de gezondheidscrisis bleef Niihau echter gesloten, letterlijk verboden en niet toegankelijk voor het publiek.

Christopher P. Becker/Wikimedia

Christopher P. Becker/Wikimedia

Om het vandaag te bezoeken, heb je een persoonlijke uitnodiging nodig van de familie Robinson zelf. Voor de bewoners is dit echter niet het geval: ze kunnen zich verplaatsen en terugkeren naar het eiland, maar als ze er zijn, moeten ze zich aan een aantal precieze regels houden. Alcohol, tabak en wapens zijn niet toegestaan, mannen moeten kort haar dragen en op zondag is het verplicht voor alle inwoners van de dorpen om naar de kerk te gaan.

Jessica Merz/Flickr

Jessica Merz/Flickr

Kortom: nogal strenge en "puriteinse" regels die van Niihau een plek hebben gemaakt waar de tijd letterlijk heeft stilgestaan. Aan de andere kant, vanuit het oogpunt van de Robinsons, was dit alles nodig om dit ongerepte eiland in zijn oorspronkelijke staat te behouden. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er wonen, aangezien bevolkingsschattingen en tellingen worden uitgevoerd naar goeddunken van de eigenaars, maar zo'n plek is in de wereld van vandaag een echte zeldzaamheid.

D kuba/Wikimedia

D kuba/Wikimedia

De enige kleine uitzondering op de regel van isolatie worden vertegenwoordigd door kleine rondleidingen die de familie toeristen per helikopter laat maken. Dit is een klein voorproefje van deze buitengewone plek, maar het staat reizigers niet toe om het hoofddorp van Niihau binnen te gaan.

Wat vind jij? Ken je de geschiedenis van dit ongelooflijke en fascinerende verboden eiland?