Litouwen bouwt een futuristisch en virtueel portaal om in realtime verbinding te maken met Polen
Wat voorheen leek op een luchtspiegeling - iets science fictionachtigs, futuristisch en alleen zichtbaar door het glas van een scherm - lijkt realiteit. Iemand had het al vermoed, sommige regisseurs maakten het de hoofdrolspeler van films en televisieseries, maar Litouwen slaagde erin om het waar te maken: er werd een portaal gemaakt om Vilnius - de hoofdstad van Litouwen - en Lublin, een stad in het oosten van Polen, met elkaar te verbinden. Het doel is om de afstanden tussen de inwoners van deze twee steden te verkleinen: op zijn zachtst gezegd een verrassend project.
via vilniustech
Het portaal heeft een cirkelvorm en stelt het wiel van de tijd voor: een echte virtuele brug, die doet denken aan die van de film Stargate of de televisieserie Dark. Je reist niet in de tijd en zelfs niet in de ruimte: via het portaal kun je de andere stad en haar inwoners observeren. In Vilnius bevindt het portaal zich in de buurt van het treinstation. Maar waarom voelde men de behoefte om deze twee steden met elkaar te verbinden? Omdat er tussen hen een historische band bestaat: de Unie van Lublin, tussen Polen en Litouwen, werd op 1 juli 1569 ondertekend en bekrachtigde de fusie van het Koninkrijk Polen en het Grootvorstendom Litouwen tot één enkele realiteit die de naam van de Republiek van twee volkeren of de Pools-Litouwse confederatie kreeg.
Maar achter dit portaal - dat twee verschillende dimensies lijkt te verbinden - gaat een sterke symbolische boodschap schuil: verenigd zijn, niet verdeeld. De portalen hebben, in beide steden, schermen en camera's om in realtime te laten zien wat zich aan de andere kant bevindt. De aanblik herinnert aan wat astronauten zien als ze naar de wereld kijken: het creëert een ongelooflijk suggestief "panoramisch effect".
Momenteel is het portaal zonder geluid, maar men denkt eraan de audio te activeren ter gelegenheid van speciale evenementen. Het project was meteen een groot succes: mensen groetten enthousiast, stuurden kusjes en maakten een buiging voor degenen aan de andere kant. Ze zijn betrokken, ze hebben een nieuwe manier van communiceren gevonden en daarmee lijkt het oorspronkelijke doel bereikt te zijn en lijken de psychologische barrières stilaan te verdwijnen.
Het portaal is ontworpen door het Creativity and Innovation Center van de Vilnius Gediminas Technical University en is ontstaan uit de samenwerking tussen de Benediktas Gylys Foundation, de stad Vilnius, de stad Lublin en het Crossroads Centre for Intercultural Creative Initiatives. Het uitvoeren van zo'n ambitieus project was zeer complex: het was moeilijk om een esthetisch eenvoudig en elektronisch effectief portaal te creëren. De constructie, 3 meter breed en met een gewicht van 11 ton, is gemaakt van beton, roestvrij staal en gehard glas. De makers van Vilnius Tech hebben 5 jaar aan het portaal gewerkt: ze zijn er zeker van dat datgene wat Litouwen en Polen verbindt de eerste is van een lange reeks "bruggen" en we vragen ons af of het in de toekomst mogelijk zal zijn om "buiten" het portaal te gaan om nieuwe dimensies binnen te gaan.