Hij gaat naar de kroeg terwijl hij ziek is en wordt ontslagen: de rechter geeft hem gelijk en veroordeelt het bedrijf
Toen Colin Kane, de 66-jarige Brit uit Newcastle, in een pub werd gezien, drinkend en rokend, ws er niets meer aan te doen: hij werd ontslagen. De reden? De man was die dag ziek.
Toen zijn bazen van het feit hoorden, besloten ze onmiddellijk dat ze hem weg zouden sturen. Een daad die echter flinke gevolgen had, aangezien de hele affaire eindigde voor de rechtbank, waar de rechter een vonnis uitsprak dat het bedrijf nooit had verwacht.
via BBC
Pixabay - Not the actual photo
De chauffeur van Debmat Surfacing Kane, die op zijn ziektedag door een collega in de pub werd opgemerkt, zette letterlijk zijn baan op het spel. Het duurde maar even voordat het topmanagement van het bedrijf erachter kwam en een disciplinaire maatregel tegen de werknemer bedacht.
Verontwaardigd en beledigd door wat de man had gedaan, riepen ze hem bij zich en ondervroegen hem over die ziektedag. Kane zei dat hij de hele dag in bed had gelegen, niet in staat was om te werken en antibiotica kreeg. Het was op dat moment dat ze hem erop wezen dat wat hij zei totaal indruiste tegen zijn werkelijke aanwezigheid in de kroeg. De man verdedigde zich en rechtvaardigde zich door te zeggen dat hij niet lang in de pub was gebleven en dat hij niets verkeerds deed.
SalFalko/Flickr - Not the actual photo
Er was echter geen sprake van: het bedrijf besloot zijn disciplinaire maatregelen voort te zetten en, beschuldigd van het overtreden van de bedrijfsregels, werd Colin Kane ontslagen. Desondanks gaf hij niet op en besloot dat zijn zaak voor de rechtbank zou komen. Daar veranderde alles.
Na de nodige controles en de juridische procedure oordeelde rechter Andrea Pitt dat het ontslag van Kane onjuist en onterecht was. "Nergens verbieden bedrijfsregels werknemers om te socializen terwijl ze ziek zijn", betoogde de wettelijke vertegenwoordiger "niets in de tuchtprocedure kan een werknemer ervan weerhouden om op deze manier te handelen".
Het ontslag van Kane, dat als overdreven werd gedefinieerd en geen geldig bewijs en basis bevatte, werd veroordeeld door de rechtbank, die het bedrijf Debmat Surfacing beval om over te gaan tot schadevergoeding, gezien de uitspraak in het voordeel van de werknemer. Het is nog niet duidelijk op hoeveel hij recht zal hebben, maar intussen heeft de affaire tot een brede discussie geleid, in Groot-Brittannië en daarbuiten.
Wat vind jij van de beslissing van de rechter?