"Ik ben op dieet en sport, maar ik val niet af": 5 veelgemaakte fouten die gewichtsverlies vertragen
Afvallen is niet eenvoudig en doe-het-zelf-oplossingen zijn vaak schadelijk en gevaarlijk. Daarom is het altijd essentieel om contact op te nemen met een voedingsdeskundige: het dieet moet op maat worden gemaakt, rekening houdend met de fysieke kenmerken en behoeften van het individu. Ondanks het vertrouwen op deskundige handen, het volgen van een nauwkeurig dieet en lichaamsbeweging, vertraagt het gewichtsverlies echter vaak en daalt het gewicht op de weegschaal niet. Voordat we zien welke veelgemaakte fouten gewichtsverlies kunnen vertragen, willen we je eraan herinneren dat het getal op de weegschaal louter indicatief is en - als je traint - het waarschijnlijk is dat het gewicht niet zal veranderen omdat er een verlies van vetmassa kan worden geassocieerd met een toename van spiermassa.
Als je ondanks de inspanningen en opofferingen echter geen resultaten ziet, maak je waarschijnlijk ook een van deze fouten:
via healtline
1. Een eindeloos dieet
Een succesvol dieet is een duurzaam dieet dat op lange termijn niet bestaat uit opofferingen, maar uit de juiste balans tussen gezond en calorierijk voedsel. Een te restrictief en langdurig dieet kan het lichaam en een goed humeur belasten: om deze reden raden voedingsdeskundigen vaak aan om een dag vrij te nemen waarop je van het gebruikelijke regime afstapt. Het is de dag waarop we ons meestal verwennen met voedsel waar we normaal gesproken bij uit de buurt blijven: een pauze kan nuttig zijn om de motivatie en een goed humeur te herwinnen en om het lichaam een duwtje te geven.
2. Je drinkt niet voldoende water.
Water is een geweldige bondgenoot bij gewichtsverlies: het helpt de spijsvertering, lichaamsfuncties en de stofwisseling te reguleren en het lichaam gehydrateerd te houden. Dit betekent het verminderen van het vasthouden van water en het op afstand kunnen houden van de hongerdrang. In feite verwarren we heel vaak de prikkel van dorst met die van honger, waardoor we tussen de maaltijden door gaan snacken en zo meer calorieën binnenkrijgen.
3. Hoge niveaus van stress.
Stress is een grote vijand van gewichtsverlies: veel stress kan leiden tot een toename van cortisol, waardoor onze reactie op insuline wordt verminderd en gewichtsverlies wordt vertraagd. Ook komt het regelmatig voor dat we juist door stress meer eten. We doen het ondanks dat we geen honger hebben en we doen dat op een ongereguleerde manier tussen de maaltijden door. Het is duidelijk dat een beetje stress natuurlijk en normaal is, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit onze voeding en onze rust niet negatief beïnvloedt.
4. We vergeten de "vloeibare calorieën"
We weten dat suiker de vijand van een dieet is, omdat hoge suikerconcentraties in het bloed de opslag van voedsel in de vorm van vet versnellen, niet van energie. We nemen vaak drankjes en vruchtensappen en genieten van aperitieven zonder te weten dat ze rijk zijn aan toegevoegde suikers: ze worden "vloeibare calorieën" genoemd en te vaak drinken we ze zonder het te beseffen.
5. De ouderdom.
Naarmate we ouder worden, wordt afvallen steeds moeilijker en volledig fysiologisch: we sporten steeds minder, we verliezen spierspanning en de stofwisseling vertraagt. Om deze reden moet je, naarmate je ouder wordt, je eetgewoonten herzien en toch actief blijven.