Engeland, replica van Ark van Noach in beslag genomen: "hij is niet zeewaardig"

Janine image
door Janine

20 Juni 2021

Engeland, replica van Ark van Noach in beslag genomen: "hij is niet zeewaardig"

Gigantisch, zeer getrouw in detail en reconstructie, klaar om de wateren te bevaren, maar het ligt al zo'n twee jaar onverbiddelijk stil. We hebben het over de ongelooflijke replica van de Ark van Noach van tv-producent Aad Peters. Wat bracht hem ertoe om zo'n vaartuig te willen? Simpel: de bedoeling om er een drijvend museum van te maken, dat bijbelse verhalen vertelt met sculpturen en uitleg.

Bijna niets verliep echter volgens plan, omdat de enorme boot, een legendarisch symbool van redding en veiligheid in moeilijke situaties zoals die van de universele zondvloed, in werkelijkheid niet kan varen en als ongeschikt wordt beschouwd. Redenen waarom het maandenlang in beslag is genomen en in Engeland is gebleven.

via The New York Times

 iHoorn. NL/Youtube

iHoorn. NL/Youtube

De gigantische replica van de beroemde Ark, die volgens de bijbelse mythe door de redder Noach tijdens de zondvloed werd gebruikt, zou niet zo veilig zijn als degene die door de legende wordt beschreven. Zozeer zelfs dat, toen het in Ipswich, in Groot-Brittannië aankwam, de kustwacht het gepast achtte het in beslag te nemen.

VerhalenArk

VerhalenArk

De reden? "Het is niet zeewaardig", wat bijna als een contradictie klinkt, als we kijken naar de aard en betekenis van dat vaartuig. Volgens berichten in de media en lokale autoriteiten mist deze replica van de ark verschillende andere specifieke kenmerken, apparaten en behandelingen die erop gericht zijn het onderliggende zeeleven niet te schaden of de veiligheid ervan te waarborgen. Allemaal redenen die er samen voor hebben gezorgd dat de grote boot sinds 2019 stil heeft gelegen.

VerhalenArk

VerhalenArk

En hoewel hij daarvoor had gevaren zonder ongelukken te veroorzaken, was er niets te doen tegen de Engelse maritieme bureaucratie, waardoor een ongekende internationale zaak ontstond op het eiland over het Kanaal. Bijbelse proporties, zou je kunnen zeggen, heel toepasselijk. Brandblusuitrusting, reddingsboten en vesten zouden dingen zijn die als ongeschikt worden beschouwd op de ark - daarom weigeren de Britse autoriteiten om het Ipswich te laten verlaten.

VerhalenArk

VerhalenArk

Maar dat is nog niet alles. Voor al deze niet-nalevingen heeft Peters tot nu toe een boete gekregen van meer dan £65.000, terwijl de lokale haven hem nog steeds elke dag de zeer hoge kosten van zijn aangemeerde boot in rekening brengt. Volgens de fabrikant hoeft zijn ark "niet te voldoen aan internationale regelgeving", omdat het "een niet-gecertificeerd drijvend object" is.

VerhalenArk

VerhalenArk

Kortom, volgens de eigenaar zou het geen echt schip zijn, maar zou het tegelijkertijd passagiers kunnen huisvesten en van de ene naar de andere kant verplaatsen. Een bureaucratische patstelling tussen Nederland (het land van herkomst van de ark) en Groot-Brittannië, die niet snel voorbij lijkt te zijn.

 iHoorn. NL/Youtube

iHoorn. NL/Youtube

"We kunnen niet vertrouwen op Gods genade om het naar Nederland te slepen", zei het British Maritime Agency "veiligheid is onze topprioriteit". Deze replica, gebouwd door timmerman Johan Huibers in 1960, kostte Peters maar liefst 3,7 miljoen dollar, exclusief de kosten voor het opzetten en vervoeren van levende dieren aan boord, die later werden vervangen door sculpturen.

 iHoorn. NL/Youtube

iHoorn. NL/Youtube

Een mooie intrige, nietwaar? Dit is zeker geen veilige en stabiele replica zoals het origineel, en het lijkt niet geschikt om ongeschonden door een overstroming te komen!