7 schadelijke gewoonten die ervoor zorgen dat je hersenen voortijdig verouderen
Zonder onze hersenen zouden we niemand zijn. Het is niet overdreven, denk er maar eens over na: het is dankzij dit super-complexe orgaan, het meest complexe van het lichaam en het belangrijkste van het zenuwstelsel, dat we waarnemen, redeneren, spreken en aan al onze primaire en secundaire behoeften voldoen.
Met zulke belangrijke rollen is het duidelijk dat de hersenen altijd "in vorm" moeten worden gehouden, net als we met andere spieren doen. Er zijn verschillende factoren die, volgens studies die in de loop der jaren zijn uitgevoerd en gepubliceerd, ernstige risico's kunnen vormen voor de gezondheid van het verbazingwekkende orgaan in ons hoofd. Ook al lijken sommige ervan voor ons vanzelfsprekend, toch is het goed er rekening mee te houden en er op een actieve en reële manier naar te kijken.
via Healthline
Als we het hebben over risico's voor de hersenen, bedoelen we vooral de vroegtijdige veroudering ervan, en dus de mogelijkheid van degeneratieve ziekten, die ook verband houden met onjuist "onderhoud" dat door de jaren heen is uitgevoerd. Hoewel ze misschien voor de hand liggend of moeilijk te vermijden lijken, kunnen we erachter komen wat we kunnen doen om de hersenen te verwennen.
1. Een zittend leven leiden
Hoe vaak hebben we deze aanbeveling niet herhaald? Het is aangetoond dat 150 minuten of meer aerobics per week nodig is om de prestaties van onze hersenen, inclusief het geheugen, te verbeteren. Uiteraard zijn dit niet de enige voordelen die lichamelijke activiteit met zich meebrengt en als sporten niet mogelijk is, kun je ook proberen zoveel mogelijk te wandelen: dat is net zo gezond!
2. Roken
Het is bijna niet nodig om stil te staan bij de schade aan het lichaam door te roken. De hersenen zijn er zeker niet immuun voor: roken veroorzaakt voortijdige veroudering en versnelt de cognitieve achteruitgang, zoals verschillende onderzoeken over dit thema hebben aangetoond.
3. Weinig of slecht slapen
We weten heel goed dat we, om gezond te blijven, 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig hebben. Onregelmatige slaap en aanverwante aandoeningen zijn zeker niet goed voor de hersenen. De reden? Gebrek aan rust brengt het vermogen van hersencellen in gevaar om goed te functioneren, beter met elkaar te communiceren en ons daardoor in staat te stellen helder en productief te denken, vooral op oudere leeftijd.
4. Ongezond eten
We zijn wat we eten: hoe vaak hebben we deze zin niet gehoord? In veel opzichten is het de waarheid, en er zijn een aantal voedingsmiddelen waarvan we kunnen genieten als we onze grijze massa gezond willen houden. Bosbessen, noten, vis of bladgroenten, om er maar een paar te noemen, zijn een echte weldaad, terwijl alles wat vet is, verpakt of een bron van cholesterol is, in ieder geval met mate moet worden ingenomen.
5. Stoppen met leren
Studeren, nieuwe dingen leren, jezelf op de proef stellen met nieuwe ervaringen, nieuwsgierig zijn: het zijn allemaal activiteiten die ons altijd "jong" weten te houden. De moeite om dit allemaal te doen loont, omdat het onze hersenen sterker maakt.
6. Ons gehoor te veel belasten
Soms onderschatten we hoe belangrijk ons gehoorsysteem is. Te harde geluiden, die ook met koptelefoons wijdverbreid zijn, zijn zeker niet goed voor je, omdat ze het op den duur vermoeien. Onderzoek heeft aangetoond dat gehoorverlies kan worden gekoppeld aan een ongezond brein.
7. Geen sociaal leven hebben
Het regelmatig onderhouden van interpersoonlijke relaties houdt ons gezond. Positieve relaties met anderen verlagen het stressniveau, wat het welzijn van de hersenen en ons humeur ten goede komt. Zelfs als de omstandigheden van het leven ons ergens anders heen brengen, moeten we altijd proberen "sociale dieren" te blijven: de hersenen zullen je dankbaar zijn!
Kortom: uit al deze tips, die maar een klein gedeelte zijn van de dingen die we kunnen doen om voor ons orgaan te zorgen, blijkt dat een gezond brein essentieel is voor een gezond en gelukkig leven. Krijg je er al zin in om er zo goed mogelijk voor te zorgen?