5 psychologische trucs die restaurants op hun menukaart gebruiken om meer te verkopen
Als we naar een restaurant gaan, kijken we naar het menu met de gedachte dat we een keuze hebben. Is dat echt zo? Zeker wel, maar we realiseren ons vaak niet dat het menu strategisch is gestructureerd, zodat consumenten ertoe worden gebracht bepaalde gerechten te kiezen in plaats van andere. Dit zijn psychologische trucs, toegepast op marketing, die op onbewust niveau werken en een tweeledig doel hebben: het restaurant meer laten verdienen en de consument het gevoel geven dat hij heeft bespaard. Laten we eens kijken wat sommige van deze trucs zijn.
via modernrestaurantmanagement
1. Ze bieden beperkte mogelijkheden.
De beste menu's - en met "beste" bedoelen we die strategisch ontworpen - beperken je keuze. Studies hebben aangetoond dat hoe meer opties we hebben, hoe meer angst we voelen. Met te veel gerechten op de kaart loopt de consument het risico in de war te raken, terwijl een kleinere menukaart ertoe leidt dat klanten sneller kiezen en overtuigd zijn van hun keuze. Er wordt gezegd dat het perfecte aantal 7 is voor elke categorie: 7 voorgerechten, 7 hoofdgerechten, 7 toetjes enzovoort.
2. Ze "flirten" met producten.
Met deze truc vind je een weinig aantrekkelijk product op het menu - hoogstwaarschijnlijk vanwege zijn prijs - dat alleen maar dient om een ander product aantrekkelijk te maken. Als een drankje van 33 ml 1 euro kost en een drankje van 66 ml 2 euro, is de keuze arbitrair: afhankelijk van je dorst word je geleid om de grotere of kleinere drank te kiezen. Maar als de kleinere drank 1,50 euro kost en de grotere 2 euro, zal de consument ertoe gebracht worden om de tweede te kiezen omdat hij de indruk heeft dat hij bespaard heeft.
3. Ze verwijderen het muntsymbool.
Het wordt ook wel het “fiches-effect" genoemd: naast de naam van het gerecht en de beschrijving ervan vinden we steeds vaker een getal dat niet vergezeld gaat van het muntsymbool. De euro-, dollar- en pondtekens worden geëlimineerd en de prijslijsten worden steeds minder opvallend gemaakt. Waarom gebeurt dit? Om consumenten zich niet het gevoel te geven dat ze geld uitgeven. Het formaat waarin de prijs wordt gepresenteerd, kan ook van invloed zijn op hoeveel gasten bereid zijn te besteden - $9,95 is een vriendelijkere en aantrekkelijkere prijs dan $10.
4. Ze gebruiken dure producten.
Op menu's is alles een kwestie van perspectief. Een van de meest gebruikte trucs om al het andere er goedkoop uit te laten zien, of in ieder geval redelijk geprijsd, is om er een extreem duur product op te zetten. Het restaurant verwacht niet dat je een fles wijn van 200 euro bestelt. Maar die flessen wijn die onderaan staan, voor een prijs van misschien 50 euro, zullen bijna betaalbaar lijken.
5. Ze gebruiken lange beschrijvingen van de gerechten
Langere en meer gedetailleerde beschrijvingen helpen volgens wetenschappers om meer te verkopen. Dit gebeurt om verschillende redenen: mensen proeven wat je hen vertelt dat ze proeven, in langere beschrijvingen zullen ze de indruk wekken dat de vraagprijs voor dat gerecht juist is, waardoor de waargenomen waarde toeneemt. Een erwtensoep is minder glamoureus dan een erwtensoep met krokante uitjes, gedroogde peterselie en met chili gearomatiseerde olie, nietwaar?