Een team van wetenschappers creëert een zelfherstellend beton: het is 4 keer sterker dan normaal

Janine image
door Janine

28 Juni 2021

Een team van wetenschappers creëert een zelfherstellend beton: het is 4 keer sterker dan normaal

Beton is een van die bouwmaterialen waarvan het gebruik echt wereldwijd en alomtegenwoordig is. De productie ervan komt zeker niet ongeschonden in het milieu, als we bedenken dat de cementindustrie in staat is om ongeveer 2,8 miljard ton CO2 per jaar in de atmosfeer vrij te geven.

Als we bedenken hoeveel gebouwen, infrastructuren, huizen en nog veel meer dingen met beton worden gemaakt, wordt de impact op de atmosfeer meteen duidelijk. Dit is de reden waarom, onder wetenschappers, projecten, studies en uitvindingen die proberen de schade te verminderen, steeds meer nodig zijn, en wat we je gaan vertellen, toont het perfect aan. Waar hebben we het over? Over een zelfherstellend beton, dat zichzelf kan repareren door kooldioxide op te nemen.

via Worcester Polytechnic Institute

Worcester Polytechnic Institute

Worcester Polytechnic Institute

Het idee is te danken aan het Worcester Polytechnic Institute, de Amerikaanse faciliteit waarvan de onderzoekers een werkelijk revolutionaire technologie op het gebied van bouwmaterialen hebben ontwikkeld. Met behulp van een enzym dat in rode bloedcellen wordt aangetroffen, konden wetenschappers een zelfherstellend beton maken dat vier keer sterker is dan het traditionele.

Een materiaal dat het mogelijk maakt om de levensduur van alles wat ermee is gebouwd te verlengen, waardoor de noodzaak voor reparaties of structurele ingrepen drastisch wordt verminderd. Niet alleen dat: als het op grote schaal zou worden gebruikt, zouden de voordelen voor het milieu duidelijk zijn, gezien de atmosferische schade die verband houdt met de productie en gezien het feit dat het, om zichzelf te herstellen, koolstofdioxide gebruikt (en helpt verminderen).

Worcester Polytechnic Institute

Worcester Polytechnic Institute

Maar hoe werkt dit "magische" beton? Dankzij CO2 kan het binnen 24 uur zijn scheurtjes zelf herstellen, en dit dankzij koolzuuranhydrase, een enzym dat aanwezig is in de rode bloedcellen van het menselijk lichaam en dat ervoor zorgt dat CO2 in de bloedbaan wordt gebracht. Een proces van natuurlijke oorsprong dus, dat zijn toepassing vindt in de kunstmatige wereld. Wanneer de scheuren in het beton nog niet groot en zorgwekkend zijn, grijpt het enzym in en slaagt erin om ze in één dag te "genezen" dankzij een reactie die calciumcarbonaat kristallen produceert en de lege ruimtes vult.

WPI/Youtube

WPI/Youtube

Ongelooflijk en bijna sciencefiction, nietwaar? Als je dat dacht, ben je niet de enige, maar dit materiaal is echt gemaakt en in al zijn details geïllustreerd in een artikel dat is gepubliceerd op Applied Materials Today. We moeten gewoon afwachten en hopen dat het kan worden toegepast in de meeste constructies die elke dag worden gemaakt.