Japan: de overheid beveelt bedrijven een 4-daagse werkweek aan
Het is niet de eerste keer dat er wordt gesproken over vierdaagse werkweken en kortere werktijden. In verschillende landen van de wereld, tussen beloften, intenties en ontkenningen, wordt het probleem steeds meer gevoeld, niet alleen in de publieke opinie, maar ook onder degenen die regeren en uiteraard onder degenen die werken.
Zelfs in Japan, een land waar de werkplek vaak bestaat uit drukkende en stressvolle situaties, die werknemers vaak tot psychologische en persoonlijke problemen leiden, wordt minder werken steeds meer een noodzaak om dringend te overwegen. Zozeer zelfs dat de Japanse regering in die zin zelf resoluut ingrijpt.
via DW.com
Het uitgangspunt is vrij eenvoudig: minder uren en minder dagen werken mag geen excuus lijken om minder te doen. Integendeel: het is een strategie die een hogere productiviteit kan garanderen. Dit is de basis van degenen die voor dergelijke maatregelen pleiten, die uiteraard ook rekening houden met de balans tussen privé- en beroepsleven. Twee sferen die, zeker in een land als Japan, maar al te vaak onevenwichtig zijn ten gunste van de tweede.
Vier dagen per week werken is dan ook de aanbeveling die de overheid van het Land van de Rijzende Zon veel bedrijven doet, zodat ze hun medewerkers voor deze tijdsindeling laten kiezen. Belangrijk advies, vooral omdat het afkomstig is van de hoogste staatsbureaus, die ze duidelijk hebben verwoord in hun economische beleidsrichtlijnen.
Lange weekenden en aandacht voor de privé- en persoonlijke behoeften van werknemers. Posities die voor Japan nogal ongebruikelijk klinken, aangezien, zoals gezegd, de cultuur van dit land altijd is gericht op een voorbeeldige, bijna totale toewijding aan de arbeidswereld.
Met deze nieuwe voornemens wil de Japanse regering ook de forse daling van het geboortecijfer tegengaan, juist omdat de korte werkweek meer mensen in staat zou stellen zich te wijden aan het gezin en alles wat binnen de privésfeer valt. Om nog maar te zwijgen van het feit dat een extra dag vrije tijd de economie zou kunnen helpen, met meer mensen vrij om uit te gaan en dus geld uit te geven. Het valt nu nog te bezien of bedrijven besluiten de richtlijnen van de uitvoerende macht te volgen. Het is zeker te hopen voor Japanse arbeiders, en niet alleen zij.