5 kenmerken van de Finse school die in elke instelling zouden moeten worden overgenomen
Het Finse onderwijssysteem wordt beschouwd als het beste ter wereld: de afgelopen jaren heeft Finland hervormingen en veranderingen in gang gezet die een revolutie teweeg hebben gebracht in het onderwijssysteem, waar nu ook de moderne Oost-Aziatische landen jaloers op zijn. Vanwege zijn kenmerken en bijzonderheden wordt het Finse systeem gebruikt om vergelijkingen te maken met onze realiteit. In dit artikel zien we wat de kenmerken zijn die het zo effectief en geavanceerd maken, en daarom de redenen waarom andere landen dezelfde hervormingen ook zouden moeten doorvoeren.
via infofinland
1) Het belang van samenwerking.
De onderwijssystemen van de meeste landen zijn, zij het onvrijwillig, gebaseerd op de logica van competitie: dezelfde cijfers zijn een hulpmiddel om meerdere studenten te vergelijken, ondanks het feit dat elke leerling zeer verschillende kenmerken en mogelijkheden heeft. Finland daarentegen hanteert een ander perspectief: er zijn geen individuele beoordelingen van leerlingen, maar iedereen werkt samen. Er zijn ook geen privéscholen of lijsten met scholen met betere prestaties, juist omdat de competitieve geest terzijde wordt geschoven ten gunste van de samenwerkende.
2) Er is weinig huiswerk.
In veel landen geven docenten huiswerk op aan leerlingen: na vele uren op school te hebben doorgebracht, moeten studenten - als ze eenmaal thuis zijn - evenveel uren besteden aan studie en huiswerk. In Finland wordt dit overschat: het bestaat niet of het is zeer weinig. De leerkrachten zijn er namelijk van overtuigd dat kinderen na schooltijd vrij moeten zijn om tijd door te brengen met vrienden en familie.
National Cancer Institute/Unsplash
3) Op school leer en speel je.
In Finland wordt elke 45 minuten les gevolgd door 15 minuten spelen en in het algemeen ontspanning. Het idee achter deze keuze is dat het moment van vrije tijd essentieel is om je studie met meer concentratie en aandacht te hervatten.
4) School begint later.
Studenten in Finland beginnen 's ochtends om 9 of 9:45 uur op school; men realiseerde zich in feite dat heel vroeg naar school gaan schadelijk kan zijn voor het fysieke en psychologische welzijn van leerlingen. Om 7.30 of 8 uur 's ochtends beginnen, betekent in feite heel vroeg opstaan om je klaar te maken en de bus te nemen wat - op de lange termijn - erg vermoeiend kan zijn.
5) Aandacht voor onderzoek.
Finland besteedt veel aandacht aan het zoeken naar innovatieve en effectieve lesmethoden: het doel is om studenten tegemoet te komen, een leeromgeving te creëren die bevorderlijk is voor docenten, die rustig moeten kunnen werken. Op het gebied van onderwijs wordt veel geëxperimenteerd en als onderzoeksgegevens positieve resultaten opleveren, zet de overheid zich in om zo snel mogelijk hervormingen door te voeren.
Een onderwijssysteem, dat van Finland, dat tot doel heeft van de school een vreedzame omgeving te maken: om te leren en te groeien is het niet nodig om ondergedompeld te zijn in een stressvolle en competitieve omgeving; integendeel, dit blijkt contraproductief te zijn.