Het is illegaal voor influencers om foto's te bewerken of filters te gebruiken zonder dit te melden: de wet van Noorwegen

Janine image
door Janine

06 Juli 2021

Het is illegaal voor influencers om foto's te bewerken of filters te gebruiken zonder dit te melden: de wet van Noorwegen

Hoewel heel veel influencers ernaar streven om van sociale media "een spiegel van de realiteit" te maken, laten veel jonge mensen zich gemakkelijk beïnvloeden door wat ze zien op de pagina's van mooie beroemdheden. Deze worden vereeuwigd door professionele fotografen die in postproductie de foto's bewerken met als doel ze "perfect" te maken: de huid wordt gladgemaakt, de taille wordt smaller, de benen worden verlengd. Wat wordt gepubliceerd, is te vaak niet de realiteit. In Noorwegen is een wet aangenomen die influencers en adverteerders verplicht om te communiceren wanneer foto's worden bewerkt, met als doel onrealistische schoonheidsnormen tegen te gaan.

via dailymail

Mateus Campos Felipe Unsplash

Mateus Campos Felipe Unsplash

De stemming op 2 juni 2021 had een overweldigende uitkomst, maar de koning zal naar verwachting beslissen over de officiële datum van inwerkingtreding van de wet. Niet alleen influencers zijn het mikpunt - die verdienen dankzij de content die ze op sociale netwerken publiceren en die een perfecte en onwerkelijke versie van zichzelf willen laten zien - maar ook adverteerders met hun "misleidende" advertenties, waarin de vorm en de afmetingen van een lichaam worden bewerkt, via filters of via postproductie tools.

nokia621/reddit

nokia621/reddit

Het voorstel kwam van het Ministerie van Jeugd en Gezin en het doel is om het fenomeen van "sociale onzekerheid" te bestrijden dat voortvloeit uit het feit dat sociale media en advertenties onwerkelijke "schoonheidsnormen" opleggen die - zij het onbewust - schadelijk zijn voor jongeren, wat bijdraagt ​​aan hun onzekerheid en een laag zelfbeeld. Het ministerie zegt: “De druk van het lichaam is altijd aanwezig, vaak onmerkbaar, en het is moeilijk om ertegen te vechten. Een vereiste om bewerkte of anderszins gemanipuleerde reclame te markeren is een maatregel tegen lichaamsdruk”. De wet is echter alleen van toepassing op inhoud voor commerciële doeleinden: als een influencer een foto deelt zonder enig reclamedoel, hoeft hij zich niet aan de regelgeving te houden. Het ministerie is zich er echter van bewust dat het toepassen van de wet niet eenvoudig zal zijn, omdat het niet altijd gemakkelijk is - zeker met de geavanceerde hulpmiddelen van tegenwoordig - om te bepalen of een foto is aangepast of niet. Wat denk jij ervan? Kan deze wet jongeren duidelijk maken dat sociale netwerken een ander beeld geven dan het werkelijke?