IJsland experimenteert met de 4-daagse werkweek: "geen vermindering van productiviteit en meer welzijn

Janine image
door Janine

08 Juli 2021

IJsland experimenteert met de 4-daagse werkweek: "geen vermindering van productiviteit en meer welzijn

Minder werken maar meer produceren en vooral meer welzijn. Als het je een tegenstrijdige zin lijkt, moet je misschien van gedachten veranderen, omdat steeds meer realiteiten in de wereld besluiten iets concreets te doen om de werkdruk van de bevolking te verminderen, door te experimenteren zonder aan winst te verliezen.

Na de aanbevelingen van de Japanse regering aan bedrijven over het invoeren van de 4-daagse werkweek, is er een ander land dat daadwerkelijk in deze richting is gegaan. Het is IJsland, waar werd besloten verder te gaan dan advies en voorstellen, door duizenden werknemers een extra rustdag per week toe te kennen en tegelijkertijd productiviteitstrends te analyseren.

via The Independent

McKay Savage/Wikimedia

McKay Savage/Wikimedia

Meer dan 2.500 medewerkers, op verschillende werkplekken, namen deel aan het initiatief door zowel de IJslandse nationale overheid als het gemeentebestuur van de hoofdstad Reykjavik. Voor hen heeft de vermindering van de werkweek van 40 naar 35 uur plaatsgevonden, zonder enige wijziging van het ontvangen salaris. Dit is een van de grootste tests die ooit in deze richting zijn uitgevoerd.

Een denktank bestaande uit Britse experts en een IJslandse vereniging analyseerde wat er werd geïmplementeerd. De onderzoeken hadden betrekking op verschillende perioden waarin werknemers hun werkzaamheden in een gereduceerde vorm verrichtten ten opzichte van de standaard 40 uur, verdeeld over 4 jaar. Tegen alle vooroordelen of verwachtingen in hebben de verminderde uren niet geleid tot verlies van productiviteit of kwaliteit van de aangeboden diensten.

HP Deutschland/Flickr

HP Deutschland/Flickr

Precies: de werkteams, met minder belasting en druk op hun schouders, ervaarden minder vermoeidheid, wat het persoonlijk welzijn en de sereniteit ten goede kwam. Socialiseren, sporten of zelfs gewoon uitrusten: dat zijn allemaal dingen waarom een extra dag per week op zijn zachtst gezegd kostbaar is.

Pixabay

Pixabay

Wie het aantal standaarduren werkt, weet immers dat vrije tijd nooit genoeg lijkt te zijn om van de opgehoopte vermoeidheid te herstellen. "Dit is een cruciaal project", aldus de betrokken onderzoekers. "Het laat zien dat de publieke sector rijp is om te pionieren met kortere werkweken, en het kan een voorbeeld zijn voor andere overheden."

Commander/Flickr

Commander/Flickr

We moeten gewoon afwachten of het echt zo zal zijn. Wat denk jij? Kan een vermindering van de werktijd ertoe bijdragen dat mensen zich beter voelen zonder de productiviteit te verliezen?