Een team van wetenschappers maakt de witste verf ter wereld: het kan de opwarming van de aarde tegengaan
Het bestrijden van de opwarming van de aarde en het beperken van de klimaatschade die onze planeet ondergaat, zijn zeer belangrijke en actuele uitdagingen die ons allemaal aangaan, evenals de activiteiten die we elke dag uitvoeren.
De wetenschappers die de speciale verf hebben gemaakt waar we het over hebben, gingen uit van deze veronderstelling, een heel bijzondere ontdekking, met een kenmerk dat meteen in het oog springt: het is de witste, de "koudste" en de meest reflecterende ooit geproduceerd.
via Eurekalert
Jared Pike - Purdue University/Eurekalert
Zou je ooit denken dat het op een bepaalde manier schilderen van een oppervlak kan helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan? Als je nee hebt geantwoord, heb je deze verf nog niet ontdekt. Ultrawit, ultrareflecterend en met een echte superkracht: gebouwen en objecten waarop het wordt gebruikt koel houden.
We weten allemaal dat een donkere kleur de warmte van de zonnestralen meer absorbeert, terwijl een lichte kleur het tegenovergestelde effect heeft. We ervaren het bijvoorbeeld elke keer als we in de zomer in een zwarte auto die onder de zon staat stappen in plaats van in een witte: de temperatuurverschillen zijn evident.
Joseph Peoples - Purdue University
Juist het reflecterende vermogen van wit is het principe dat de ingenieurs van de Purdue University in Indiana, VS, ertoe bracht hun inspanningen in zo'n specifieke verf te investeren. De door hen ontwikkelde kleur, die in detail wordt beschreven in het tijdschrift ACS Applied Materials & Interfaces, heeft in dit opzicht een buitengewone kracht, aangezien het 98,1% van het zonlicht reflecteert dat erop valt. Een percentage waardoor het de witste ter wereld is.
Als je je afvraagt wat de opwarming van de aarde met dit alles te maken heeft, is dat makkelijk gezegd. Met deze kenmerken betekent het schilderen van gebouwen met deze verf dat het ervoor kan zorgen dat de temperatuur binnenin lager en gecontroleerd is, om een "natuurlijke" koeling te garanderen en niet kunstmatig door airconditioners, die, zoals we weten, bijdragen aan de uitstoot van extra broeikasgassen in de atmosfeer door energie te verbruiken.
Maar hoe komt het dat deze verf zo wit en koud is? Simpel: in zijn "recept" zit bariumsulfaat, een wit en zeer fijn zout dat ook wordt gebruikt bij de productie van papier en cosmetica. Dankzij dit element heeft de verf die is gemaakt door Purdue University ongekende verkoelende en reflecterende eigenschappen, zoals gerapporteerd door de wetenschappers die bij het project betrokken zijn.
Bovendien hebben tests aangetoond dat de met deze kleur geverfde materialen in de middagzon 4,4°C koeler waren dan de omgevingstemperatuur, terwijl ze 's nachts onder de 10°C bleven. Opmerkelijk, toch? Stel je voor dat deze verf op de meeste gebouwen zou worden gebruikt: het zou een grote impact kunnen zijn, maar ook een perfecte oplossing om het milieu een handje te helpen.