Een archeoloog ontdekt in Kroatië een verdronken Neolitisch dorp uit 4500 v.Chr.

door Skip

02 Augustus 2021

Een archeoloog ontdekt in Kroatië een verdronken Neolitisch dorp uit 4500 v.Chr.

Het beroep archeoloog is mega fascinerend want dat is een expert die de beschavingen en culturen onderzoekt van lang geleden en kijkt hoe zich die verhielden tot hun omgeving. Dat kan hij dan vooral doen door het analyseren van documenten, voorwerpen, resten, materialen en hele oude handgemaakte producten. Voor een archeoloog is elke vondst van groot belang omdat hij dan de kans krijgt historisch, biologisch of cultureel iets nieuws en relevants te ontdekken. Archeoloog Mate Parica heeft echt een belangrijke vondst gedaan. Terwijl hij satellietfoto's onderzocht van de Kroatische kust was er iets wat zijn aandacht trok.

via archaeology

Reuters/Youtube

Reuters/Youtube

Archeoloog Mate Parica, professor aan de universiteit van Zadar, was de satellietbeelden aan het bekijken toen hem iets ongebruikelijks opviel. Hij was er niet meteen uit of het nou om iets natuurlijks ging of niet. Op de bodem zag hij een ondiep gebied op de zeebodem dat uit de oostkust stak van het eiland Korčula. Mate belde zijn collega op en samen gingen zij duiken op de plek en ontdekten toen een oeroud Neolitisch dorp dat teruggaat tot omstreeks 4.500 v.Chr. Dit staat op een klein lapje grond dat verbonden was geweest aan het grote eiland door middel van een smalle strook.  

Reuters/Youtube

Reuters/Youtube

De collega's vonden uiteindelijk de resten van stenen muren die ooit het dorp ommuurden, maar ze vonden ook nog meer. Op de bodem vonden ze ook alledaagse voorwerpen bestemd voor gebruik door de toenmalige bewoners. Zaken zoals keramieken en messen van kiezelsteen. Parica noemt de vondst atypisch en zegt:"het geluk is dat dit gebied, in tegenstelling tot het merendeel van de Mediterraanse Zee, beschermd wordt tegen grote golven aangezien veel eilanden de kust beschermen. Dat heeft zeker bijgedragen aan het behoud van de locatie en dat deze niet werd vernield door de natuur."   

Reuters/Youtube

Reuters/Youtube

Marta Kalebota beheert de archeologische collectie in het stedelijk museum in Korčula en zij ondersteunt het dat de vondst atypisch is. Ook zij is van mening dat de ligging van de nederzetting zeer ongebruikelijk is. Er zijn geen andere nederzettingen uit de nieuwe steentijd bekend die op een eilandje zijn gebouwd en aan deze dunne strook land vastzitten. Gelukkig is het gezonken dorp goed beschermd tegen golven. Door deze toevallige geografische ligging bevindt deze vindplaats zich in een goede staat.