Componisten met vleugels: lopend op elektrische gitaren creëren deze vogels ongelooflijke melodieën
Vogels zijn van nature ongelooflijke songwriters: elke soort zingt zijn eigen melodieën en we worden vaak betoverd door hun getjilp. Stel je echter voor dat vogels gereedschap onder hun klauwen tot hun beschikking hebben: wat gebeurt er dan? Het was een terloopse gedachte, een gedachte die al snel uitgroeide tot een idee: de Franse artiest Céleste Boursier-Mougenot wilde een experiment doen, de vogels in een kamer vol elektrische gitaren plaatsen.
Het idee werd werkelijkheid en werd een project, genaamd “From here to ear”, waarbij 70 zebravinken betrokken waren, ook wel "mandarijndiamanten" of "diamanten" genoemd. De zebravink is wijdverbreid in kustgebieden van Oost- en Zuid-Australië en op verschillende Soenda-eilanden. Deze soort past zich gemakkelijk aan verschillende temperaturen aan en kan in meerdere omgevingen leven, van zeer warme tot gematigde.
De Franse kunstenaar plaatste de vogels in een galerij en transformeerde deze in een volière, om ze te laten interageren met 14 elektrische gitaren. De ruimte is erg groot en de 70 vogels hadden de kans om te vliegen en vrij de galerij te verkennen, waarbij ze - onbewust - omgevingsgeluiden creëerden. Het resultaat was verrassend: hun fluittonen en roepgeluiden versmolten met de klanken van de trillingen van de gitaar, veroorzaakt door hun klauwen, waardoor een fascinerende melodie ontstond.
Boursier-Mougenot denkt al sinds zijn jeugd aan dit project: kijkend uit het raam en kijkend naar de vogels op de draden, probeerde hij zich voor te stellen wat er zou zijn gebeurd als de vogels muziek hadden kunnen produceren dankzij het gebruik van instrumenten. Bovendien zegt de kunstenaar dat hij altijd moeite heeft gehad om muziekinstrumenten te leren bespelen, dus heeft hij veel zebravinken de taak toevertrouwd om componist te worden. From here to ear was een groot succes en groeide al snel uit tot een reizende show: het was te zien in New York, Parijs, Milaan en Montreal. De Franse kunstenaar ving de vogels en liet ze na de voorstelling van 10 dagen vrij. Elke dag, en op alle voorstellingen, controleert een dierenarts de gezondheid van de vogels.
Een ontroerend project dat onmiddellijk succes oogstte: deze vogels zijn, zonder het te weten, kleine liedjesschrijvers met vleugels geworden.