Singapore opent een van de grootste drijvende zonneparken ter wereld: het vermindert de CO2-uitstoot
Het bestrijden van de CO2-uitstoot en het inzetten op schone en duurzame energie zijn tegenwoordig steeds belangrijker en fundamentelere uitdagingen. In feite gaan ze ons allemaal aan, en de mogelijkheid om op een schonere planeet te leven en aan het nageslacht na te laten, die minder op de proef wordt gesteld door het onevenredige en roekeloze gebruik van haar hulpbronnen.
Daarom is elke poging in dit opzicht lovenswaardig, vooral als het gaat om ambitieuze en grootschalige projecten, zoals het project waarover we je nu gaan vertellen. Drijvende zonneparken zijn weliswaar niet nieuw, maar degene die in Singapore is geopend, is een echte "reus" in de sector, in staat om een van de grootste ter wereld te worden. Daarom verdient het om nader te worden ontdekt.
via Sembcorp
122.000 panelen, op een stuk grond ter grootte van ongeveer 45 voetbalvelden, voor 60 megawattpiek. Cijfers die ons meteen doen begrijpen dat het enorme drijvende zonnepark dat in Singapore is ontworpen en in gebruik genomen, een werkelijk revolutionaire constructie is, die in staat is om concreet in te grijpen op CO2-reductie.
Het bevindt zich in het Tengeh reservoir en de opening is te danken aan Sembcorp Industries, dat heeft samengewerkt met het National Water Agency van het oostelijke land. De doelstellingen die het stelt zijn ambitieus: het zonnepark zal in feite een integraal onderdeel zijn van de toename van de energieproductie door de zon binnen 2025.
En aangezien het kleine eilandstaatje niet genoeg ruimte heeft om dergelijke elementen te plaatsen, is het naar de waterwegen verhuisd. Niet alleen dat: zich ervan bewust dat het een van die landen is die verantwoordelijk is voor de grootste uitstoot van kooldioxide in Azië, heeft het de noodzaak begrepen om concrete actie te ondernemen, ook om de wereldwijde klimaatcrisis in te dammen, en dit ongelooflijke "zonnepark" lijkt daarop een antwoord te zijn.
Volgens wat de aanhangers van de structuur hebben verklaard, zal het gebruik van de kolossale installatie om energie te produceren gelijk staan aan het verwijderen van ongeveer 7.000 auto's van de weg, waardoor de CO2-uitstoot met ongeveer 32 kiloton per jaar wordt verminderd. De drijvers die in het zonnepark in Singapore worden gebruikt, zijn gemaakt van hogedichtheidpolyethyleen (HDPE), een materiaal dat robuust, recyclebaar en bestand is tegen corrosie en UV-stralen.
Kortom: innovaties als deze laten ons zien dat het mogelijk en noodzakelijk is om te geloven in de hulpbronnen die de aarde zelf ons biedt, zonder deze per se te schaden.