Zijn eerste kinderen intelligenter dan de jongere broers en zussen? Een studie zegt van wel

Janine image
door Janine

22 Juli 2021

Zijn eerste kinderen intelligenter dan de jongere broers en zussen? Een studie zegt van wel

Is er een verband tussen de geboortevolgorde van de kinderen en de intelligentie van elk van hen? Het is een vraag die vaak de aandacht van de wetenschap heeft getrokken, tussen echte bewijzen en overtuigingen die misschien niet altijd de waarheid weerspiegelen. Dus als je je altijd hebt afgevraagd of de oudere broer degene is met de meest ontwikkelde intellectuele capaciteiten, en misschien heb je er met je familie over gesproken, dan zou je een antwoord kunnen krijgen als je over de studie leest waar we het hieronder over gaan hebben.

Peter Kristensen, een onderzoeker aan de Universiteit van Oslo, besloot dat hij dieper op de kwestie wilde ingaan, om iedereen van concrete gegevens en antwoorden te voorzien. En wat heeft hij ontdekt, door 250.000 Noorse mannen tussen 18 en 20 jaar te analyseren? Dat er in feite intellectuele verschillen zijn tussen eerstgeborenen en andere kinderen. En het draait allemaal om opvoeding.

via Researchgate

Celebindiaworld/Wikimedia

Celebindiaworld/Wikimedia

De eerste is ook de meest intelligente: zo konden we samenvatten wat Kristensen ontdekte (hij is zelf als tweede geboren), die de redenen voor deze resultaten grondig ging analyseren. Na het testen van ongeveer 250.000 mannen op intelligentie, ontdekte hij dat de eerstgeborenen een voordeel van gemiddeld 2,3 IQ punten hadden ten opzichte van hun jongere broers en zussen, die op hun beurt de als derde geborenen met gemiddeld 1,1 punten "verslaan".

Hoewel men kan denken dat dit allemaal alleen te maken heeft met genetica en geboortevolgorde, gaf Kristensen aan dat dit niet het geval is. In feite staat de opvoeding en de aandacht van de ouders op het spel. Volgens wat is gebleken, zou de eerstgeborene een duidelijk voordeel hebben in termen van zorg, tijd en energie die moeders en vaders in de opvoeding stoppen.

Pxhere

Pxhere

Opgegroeid zijn als “de eerste” en misschien voor jongere broers of zussen hebben gezorgd, zijn dus allemaal factoren die door de jaren heen de intellectuele capaciteiten van deze mensen zouden beïnvloeden. Allemaal een kwestie van educatieve volgorde dus, die in de meeste gevallen de eerstgeboren kinderen betreft, maar ook de andere, misschien als eerstgeborene opgevoed, kan aangaan. Hoe groter de gezinnen, hoe meer de kloof in termen van IQ wordt geaccentueerd en groter wordt, totdat deze vrij hoge cijfers bereikt tussen eerstgeboren kinderen en andere broers en zussen.

Het zou op dit moment nog interessanter zijn om te begrijpen of dit alles ook in andere culturen buiten de Noorse kan worden bevestigd, en of het ook geldt voor vrouwen. In de tussentijd, wat zeker is, is dat dit geen gegevens zijn die als absoluut moeten worden beschouwd: zoals bij alles zijn er altijd uitzonderingen, precies degene die misschien het geluk van veel tweede of derde kinderen zullen bepalen!