Venetië, een Romeinse weg op de bodem van de lagune ontdekt: het is ouder dan de stad zelf

Janine image
door Janine

25 Juli 2021

Venetië, een Romeinse weg op de bodem van de lagune ontdekt: het is ouder dan de stad zelf

We weten het goed: soms keren de geschiedenis en het verleden terug, zelfs na duizenden jaren en op de meest ongelooflijke en onverwachte plaatsen. Dat realiseren we ons wanneer we worden geconfronteerd met sensationele ontdekkingen zoals die waarover we je gaan vertellen en die in een tijdsbestek van een paar uur al veel over zichzelf heeft doen spreken.

Iedereen kent Venetië vanwege zijn prachtige kanalen, die in veel gevallen de echte straten van de stad vertegenwoordigen, meer uniek dan zeldzaam vanwege dit kenmerk. Maar weinigen zouden zich kunnen voorstellen dat, direct onder de wateraders, oude schatten te vinden zijn, overblijfselen van een verleden dat niet meer bestaat, maar dat zich onvermijdelijk in het heden in al zijn charme laat zien.

via Scientific Reports

Scientific Reports

Scientific Reports

Een oude verzonken weg, net onder het Canale Treporti, een vrij zeker teken dat het gebied ongeveer 2000 jaar geleden over land toegankelijk zou zijn geweest. De sensationele ontdekking, gedaan na een studie uitgevoerd door het Instituut voor Mariene Wetenschappen van de Nationale Onderzoeksraad in samenwerking met de Universiteit van Venetië, arriveerde na een nauwkeurige kartering van de zeebodem in het hele gebied.

Scientific Reports

Scientific Reports

Dankzij hoge resolutie sonar was het mogelijk om een uitzonderlijke bevestiging te krijgen van wat al werd vermoed: lang voordat de lagunestad werd gesticht, bestonden er al permanente nederzettingen. De mogelijkheid was al geopperd sinds de jaren tachtig, toen de archeoloog Ernesto Canal beweerde dat er in de lagune waar Venetië nu in al zijn pracht staat, veel verzonken structuren, overblijfselen van antropogene werken en gearticuleerde wegenstelsels waren.

Scientific Reports

Scientific Reports

Het onderzoek en de ontdekking, tot in detail gepubliceerd in Scientific Reports, openen de weg voor nieuwe conclusies en perspectieven op de historische context van de stad en het hele gebied in de Romeinse tijd. In het bijzonder vonden de onderzoekers 12 structuren tot 52,7 meter lang en tot 2,7 meter hoog, die zich uitstrekten over meer dan 1,1 km van zuidwest naar noordoost, en die een weg suggereren.

Horst-schlaemma/Wikimedia

Horst-schlaemma/Wikimedia

"We geloven dat het deel uitmaakte van het netwerk van Romeinse wegen in het noordoostelijke deel van de lagune van Venetië - zei Federica Madricardo van het Instituut voor Mariene Wetenschappen - het is een zeer moeilijk gebied om te verkennen omdat er sterke stromingen zijn en het water erg troebel is”.

Martin Falbisoner/Wikimedia

Martin Falbisoner/Wikimedia

Een onweerlegbaar bewijs dus van hoezeer Venetië en het gebied waartoe het behoort altijd onderhevig zijn geweest aan natuurlijke elementen en de wil van de zee. Geconfronteerd met zo'n ontdekking, vraag je je echt af, de verbeelding de vrije loop latend, hoe een van de beroemdste plekken ter wereld er destijds uitzag. Wat we in ieder geval weten, is dat niets zo vanzelfsprekend is als het lijkt!