Wetenschappers wekken 32.000 jaar oude plant verborgen onder het permafrost tot leven
De permafrostlaag die over het land in de poolregio's ligt lijkt wel een beetje op een juwelendoos vol verrassingen. Waaruit we getrakteerd worden op bewijzen van een heel ver verleden, dat nagenoeg intact is gebleven door het ijs waar ze heel lang in hebben gezeten.
Russische wetenschappers kunnen hier over meepraten. Zij hebben namelijk in Siberië zaaddozen van planten gevonden die op hun plaats werden gehouden door de dikke ijslaag, alsof ze langdurig ingevroren waren. Stel je toch voor dat je dingen uit de natuur kan zien die afkomstig zijn uit de prehistorie en die perfect bewaard zijn gebleven. Dat is deze onderzoekers gelukt en zijn ze erin geslaagd een reeks planten weer tot leven te wekken met zaaddozen die wel 32.000 jaar oud zijn!
via Eartly Mission
Proceedings of the National Academy of Sciences
Dat de permafrost dienst kan doen als "doos" en deksel voor verschillende zaken is een bekend gegeven. Maar het blijft toch verbazingwekkend wanneer je bedenkt dat onder die dikke ijslaag, er zich echte prehistorische pareltjes bevinden, terwijl de laag in veel gevallen door opwarming van de aarde aan het smelten is.
Schatten zoals de zaaddozen van de Silene stenophylla een 32.000 jaar oude plant, gevonden door een Russisch team van wetenschappers toen het met veel grotere graafwerkzaamheden bezig was. Het doel daarvan is om holen van eekhoorns en eventuele voedselvoorraden te vinden onder het permafrost.
Proceedings of the National Academy of Sciences
Onder het biologisch materiaal dat werd gevonden bevonden zich dus ook deze dankzij het ijs bewaard gebleven zaaddozen, die pijlsnel naar het onderzoekscentrum werden gebracht. Daar wilde men uitvinden of het mogelijk was "ze weer tot leven te wekken" en ze weer planten te laten worden. En zo geschiedde. Als eerste hebben de onderzoekers geprobeerd om de zaden te gebruiken die in de prehistorische zaaddozen zaten, maar dit lukte echter niet. In een tweede poging hebben ze placentaweefsel van onvolgroeide zaden genomen en middels een kloontechniek maar liefst 36 planten kunnen laten groeien.
Proceedings of the National Academy of Sciences
Ja, het is echt waar: deze oeroude zaadjes zijn in het heden weer tot leven gekomen en ze zien er net zo uit als dat ze eruit moeten hebben gezien ten tijde van het laatpaleolithicum. Het is een wederopstandig dat een record waardig is gezien de oudste plant die tot leven werd gewekt een dadelboom was uit Judea van ongeveer 2000 jaar geleden.
Proceedings of the National Academy of Sciences
De Russische wetenschappers zagen kleine maar overduidelijke verschillen toen ze de Silene stenophylla met die van nu aan het vergelijken waren. De blaadjes zaten bijvoorbeeld verder bij elkaar vandaan en de zaadjes waren productiever en bloeiden ze 100% van alle keren. Het permafrost bewijst maar weer eens op fascinerende wijze wat voor een ongelofelijke doos vol met wonderen en bewijzen te zijn, en hoe het als ware het een "bewaardoos" van het verleden is, belangrijk om te beschermen en te waarborgen. Wie weet welke welke andere vondsten het nog voor ons in petto heeft!