15 fascinerende foto's waarop dieren van tegenwoordig staan naast hun prehistorische voorouders waarvan zij afstammelingen zijn
Ooit wel eens zitten dromen over hoe de wereld er vele duizenden jaren geleden uit moet hebben gezien? Wanneer we rekening ermee houden hoe een plek kan veranderen binnen enkele decennia dan is het vrij makkelijk voor te stellen hoe alles, maar dan ook echt alles er fundamenteel anders uitzag in de tijdperken die heel ver achter ons liggen.
En dan bedoelen we hier niet alleen landschappen, maar juist en met name ook dieren. Juist deze "voorouders" van de dieren waarmee wij de aarde bevolken zijn door Roman Uchytel met plezier gereconstrueerd waarbij er gebruik is gemaakt van de modernste technologieën om digitale weergaves mee te maken. Door deze oeroude wezens naast hun "nazaten" te plaatsen hebben we van hem nu boeiende vergelijkingen gekregen die we kunnen maken en waar we ons aan kunnen vergapen. Klaar om een reis terug in de tijd te maken en te ontdekken hoe de dieren die nu in de ecosystemen leven eruitzagen?
1. De grote witte haai en de Megalodon
We zijn er ons zeker bewust van hoe we met de technologie van nu dingen kunnen doen die enkele decennia geleden gewoonweg niet waren voor te stellen. Uchytel, oprichter van de site Prehistoric Fauna heeft zijn meest geavanceerde middelen ingezet om ons direct mee terug te nemen naar prehistorische tijden.
2. De Afrikaanse leeuw en z'n "voorvader", de Amerikaanse holenleeuw
3. De huidige giraf en de uitgestorven Silvatherium
Deze digitale kunstenaar heeft met behulp van Photoshop talloze uitgestorven diersoorten weten te herscheppen. Hij heeft daarbij alle informatie en kenmerken die bekend zijn samengevoegd.
4. Het Przewalskipaard (ook bekend als het Mongools paard) vergeleken met z'n gigantisch grote uitgestorven voorvader de Equus giganteus
Toen "zijn" dieren eenmaal vorm hadden gekregen was het alleen nog maar een kwestie van ze te vergelijken met de afstammelingen van nu, met resultaten die heel vaak uitermate fascinerend en verrassend zijn.
5. Een Tytanotilopus een uitgestorven soort kameelachtigen naast een moderne kameel
6. Witte neushoorn en de enorme Paraceratherium uit de prehistorie
De wezens die je in deze reeks ziet leefden grotendeels gedurende het Pleistoceen, een periode (ook wel ijstijd geheten) waarin het noordelijk deel van de aarde bijna helemaal met ijs was bedekt.
Het spreekt voor zich dat de natuur gedurende de prehistorie heel anders was dan dat we haar nu kennen. Als we zo deze beelden langs zien komen dan kunnen we dat ons tot in de perfectie voorstellen.
7. Een wombat; Australisch buideldier naast zijn prehistorische verwant Dirpotodon
Alle "voorouderdieren" die je nu te zien krijgt zijn reeds allemaal uitgestorven. Op hun plaats is een leemte of is daar nu een afstammeling die heel anders is. Overigens zijn de habitats en de milieus in het algemeen veranderd, en was het hierom noodzakelijk dat ze zich grondig aanpasten.
8. De luiaard van nu is nauwelijks te zien vergeleken met de zowel uitgestorven als prehistorische Megatherium americanum
9. Een gordeldier? Zie hem hier eens naast een van zijn prehistorische "grootvaders!"
Het is echt indrukwekkend om te zien wat de gelijkenissen en verschillen zijn tussen het toen en nu wat deze dieren aangaat. Sommige zijn niet zozeer veranderd, maar hebben andere weer veranderingen doorgemaakt die op zijn zachtst gezegd stevig zijn.
10. Vergeleken met de wolharige neushoorn is de witte neushoorn van tegenwoordig hetzelfde maar toch ook anders
Van alle veranderingen is het toch de omvang die het meest in het oog springt. Het is niet lastig om te vast te stellen hoe het merendeel van deze dieren vele duizenden jaren geleden behoorlijk wat groter waren dan hun afstammelingen van vandaag.
11. Familieleden die anders zijn: de orangoetan en de uitgestorven Gigantopithecus blacki
12. Een prehistorische Smilodon populator/sabeltandtijger vergeleken met een nevelpanter van nu.
Wanneer je kijkt naar deze gelijkenissen, dan voel je je als mens echt "klein" als we onszelf plaatsen in de duizenden jaren aan geschiedenis van de aarde waar we deel van uitmaken. We zijn niets meer dan een klein radertje in het geheel vind je niet?
13. Een mammoet en een Aziatische olifant zijn hetzelfde maar toch anders!
Uchytel schrijft op zijn site: "Als kind woonde ik in de buurt van een dierentuin en was ik daar bijna altijd. Ik droomde ervan een dierkundige te worden. Al met al zou je kunnen stellen dat ik qua opleiding een kunstenaar ben maar een natuurwetenschapper in mijn hart."
14. Een kolossale Purussaurus; een uitgestorven kaaimen naast een kaaiman van tegenwoordig
15. Weet je hoe een haas eruitziet? Nou zo zag zijn prehistorische voorvader eruit.
Het werk dat deze kunstenaar heeft verricht is echt heel waardevol en tegelijkertijd boeiend en leerzaam. Welke van deze vergelijkingen tussen dieren heeft het meeste indruk op je gemaakt?