In 1925 kwam een uitvinder met deze enorme helm die de concentratie verbetert en afleidingen buiten houdt
Je kent het wel: je moet je concentreren op een taak en het eind van het liedje is dat je voortdurend en onophoudelijk afgeleid bent om tig van redenen. Allemaal hebben we, vroeg of laat, in deze situatie gezeten, dat weten we zeker. En als je denkt dat er vroeger misschien minder afleidingen waren dan heb je het goed mis, afgaande op de bijzondere uitvinding die we zo gaan bespreken.
Wat is het voor iets? Het is een nogal opvallend toestel en in zekere opzichten ook wel een beetje akelig. Het werd in 1925 bedacht om elke vorm van afleiding en dagdromen in de kiem te smoren. Nee, serieus en de naam doet hem ook wel eer aan: The Isolator. En het is ook geen toeval dat de uitvinder ervan wordt beschouwd als een van de bekendste sciencefictionpioniers.
via Open Culture
University of Minnesota Open Access Library
Toen Hugo Gernsbach zijn creatie presenteerde in het vakblad Science and Invention was hij zeker van zijn zaak. "Misschien was het moeilijkste nog wel dat een mens zich lang moet concentreren en nadenken" zo schreef hij. En hem ongelijk geven was moeilijk. Vanuit deze veronderstelling kwam het volgende idee. Een helm maken die 100% was afgesloten en isoleerde tegen en voor alles wat er zich in de omgeving afspeelde van de drager ervan.
Zo was dus The Isolator ontstaan, een nogal radicale oplossing voor concentratieproblemen. Volgens Gernsbach kunnen er zelfs in een afgesloten en stille ruimte nog veel afleidingen zijn die de productiviteit en creativiteit van mensen die leren of werken niet ten goede komen. Dat verklaart meteen waarom de uit Luxemburg afkomstige maar Amerikaans geworden schrijver, uitvinder en redacteur dacht met grof geschut te moeten komen.
University of Minnesota Open Access Library
De grote en zware helm die hij maakte was gemaakt van massief hout dat volledig was bekleed met kurk en bedekt was met vilt. Er zat een keerschot op om door te ademen en om het geluid ter hoogte van de mond buiten te houden, en twee glazen kijkraampjes. Door deze openingen, als we uitgaan van de beschrijving van de uitvinder, was het nagenoeg onmogelijk "om iets anders te zien dan het papier voor je" Maar er is meer.
Om eventuele problemen te voorkomen was de helm voorzien van een kleine zuurstoffles die in de juiste hoeveelheid zuurstof voorzag om de concentratie te bevorderen en niet slaperig te worden. Naar Gernsbacks eigen zeggen was de Isolator redelijk goed in wat het moest doen, aangezien ongeveer 90 a 95% van geluiden van buitenaf werden geblokkeerd.
University of Minnesota Open Access Library
Ondanks al deze positieve zaken had de uitvinding constructietechnisch ook z'n beperkingen, met name wat betreft het vraagstuk rond zuurstof en of de in en uitgeademde lucht in de helm ongevaarlijk is; iets waardoor je de helm vandaag de dag zou afraden. En dan hebben we nog niet eens vermeld dat deze helm nou ook niet bepaald de beste keus is voor mensen die niet tegen afgesloten en nauwe ruimtes kunnen. In plaats van concentreren zou het eerder een nachtmerrie worden! Gernsbacks poging was hoe dan ook memorabel. Dit blijkt ook uit het feit dat een afbeelding niet alleen bekend kan worden omdat er iets eigenaardigs op staat maar ook omdat je er vandaag nog de kriebels van krijgt, laten we eerlijk wezen.
Wat vind jij van deze uitvinding? Zou je hier gebruik van maken om je te concentreren of doe je dat toch maar met de bekende oordopjes en een favoriete playlist?