Een jonge vrouw maakt "zonnerugzakken" om Afrikaanse kinderen te helpen die in het donker moeten studeren
De helderste inzichten komen vaak voort uit alledaagse ervaringen: precies door te observeren wat haar omringde, besloot Salima Visram zonnerugzakken te maken die licht konden produceren. Salima groeide op in het huis van een rijke familie in de buurt van Kikambala, een Keniaanse stad die wordt bewoond door mensen die in armoede leven. Het hebben van mensen om haar heen met weinig mogelijkheden dwong haar om haar project te starten, dat The Solar Backpack heet.
via forbes
Het project ontstond toen Salima aan de McGill University studeerde. Elke dag observeerde ze de inwoners van Kikambala, die in moeilijke omstandigheden leefden: de meeste mensen konden niet eens in hun basisbehoeften voorzien. Mensen leven zonder elektriciteit, in huizen die vaak niet eens als zodanig kunnen worden gedefinieerd, in veel gevallen hebben ze zelfs geen toegang tot het onderwijs. Maar wat Salima vooral opviel, was dat gezinnen olielampen gebruikten om hun huizen te verlichten: een mechanisme dat gevaarlijk was, maar noodzakelijk voor kinderen die moesten studeren en hun huiswerk moesten maken.
De jonge vrouw besloot daarom zonne-energie te gebruiken om op een veilige en gemakkelijke manier elektriciteit te verkrijgen: zo ontstonden de "zonnerugzakken", oftewel rugzakken - blijkbaar dezelfde als elke andere rugzak - die zonnepanelen hebben die batterijen en een LED-licht van stroom voorziet. In de rugzak is er ruimte om eventueel schoolmateriaal in op te bergen. Salima dacht dat tijdens de reis die de kinderen afleggen om naar school of terug naar huis te gaan, de batterijen opgeladen konden worden: met een uur direct zonlicht kan dat vijf uur licht geven.
De intuïtie van de vrouw werd al snel werkelijkheid: Salima slaagde erin genoeg geld in te zamelen om 2000 rugzakken te produceren, die vervolgens werden uitgedeeld aan de kinderen die in Kikambala wonen. Het gezicht van de kinderen, bij het zien van de rugzak, straalde onmiddellijk: de vrouw had hen niet alleen een rugzak gegeven, maar de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het licht wanneer ze het nodig hadden. Ze konden 's avonds lezen en studeren zonder olielampen te hoeven gebruiken en zonder geld uit te geven aan stroomvoorziening.
"Veel mensen vertelden me dat het me niet zou lukken toen ik begon... toen ik een algemeen directeur om advies vroeg, vertelde ze me dat het niet mogelijk was om tegelijkertijd goed te doen en te verdienen, ze vertelde me: ‘focus je op geld verdienen, want je bent moeder Teresa niet’, zegt Salima. Maar de vrouw is erin geslaagd goed te doen, en ze hoopt een inspiratie te zijn voor andere mensen: door in zichzelf te geloven is het mogelijk om iemands leven te veranderen - of in ieder geval te verbeteren.