Koerier krijgt geen fooi en laat een bericht achter bij de klant: "Ik werk niet gratis, haal je eten zelf maar”
Er zijn gebaren die, bijna in elk deel van de wereld, worden erkend als uitingen van beleefdheid en gewoonten die in bepaalde contexten moeten worden uitgevoerd, omdat ze rechtvaardig en verdiend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de gewoonte om een fooi achter te laten. Of het nu in een restaurant of bij een koerier is, het is een vrij wijdverbreide en geaccepteerde praktijk, een soort “ongeschreven regel” van sociaal samenleven.
In die zin ontstond er een breed debat over de episode die door een Amerikaanse koerier op zijn TikTok-profiel werd verteld. Nadat een klant hem geen fooi had gegeven, vond de bezorger het gepast om die persoon eraan te herinneren dat "hij niet gratis werkt", door een bericht te schrijven, dit publiekelijk te tonen en zo leven te geven aan een episode waar in korte tijd veel over werd gepraat.
"Als je geen fooi kunt betalen, moet je zelf je eten gaan halen" staat op het briefje "wie denk je dat je bent om eten te bestellen en het gratis thuis te laten bezorgen?". Nogal harde woorden van deze bezorger van het Amerikaanse bedrijf DoorDash, dat gespecialiseerd is in online bestellingen en het bezorgen van eten.
De video, gepost op zijn TikTok-account @frenchfrythug, werd onmiddellijk door duizenden mensen bekeken, wat leidde tot een echt debat dat internetgebruikers verdeelde. Terwijl sommigen van hen het eens waren over de praktijk van het geven van fooien in een context zoals die door de bezorger wordt verteld, namen anderen de verdediging van de klant op zich en zeiden dat het geen vanzelfsprekende praktijk is.
"Ik geef nooit fooi: ik betaal de servicekosten al aan DoorDash of UberEats, dat is genoeg. Als je niet genoeg verdient, zoek dan een andere baan", was een van de opmerkingen die partij kozen tegen de woorden van de koerier. "Technisch gezien werk je niet gratis - schreef iemand anders - jouw bedrijf heeft je betaald".
De werknemer, die reageerde op de enorme golf van ontvangen reacties, zei dat het zijn bedoeling was om "een lesje te leren en iedereen aan te moedigen" die normaal niet gewend is om geld te geven. En het geval van deze TikTok-gebruiker staat zeker niet op zichzelf. Volgens de man is het belangrijk voor hem dat iedereen weet dat het geven van fooien, gezien de lonen die ze van bedrijven ontvangen, de manier is waarop deze arbeiders het meeste van hun geld verdienen.
Wat denk jij? Heeft deze bezorger er goed aan gedaan om zo te reageren, of had hij de situatie moeten accepteren?