Een haai wordt geboren in een aquarium dat alleen door vrouwtjes wordt bevolkt: de zeldzame gebeurtenis
Een geboorte die als we het verrassend zouden noemen, een understatement zou zijn, degene die een kleine toonhaai (Mustelus mustelus) beroemd maakte die in een aquarium op Sardinië tegen alle verwachtingen en - blijkbaar - tegen de meest elementaire natuurwetten ter wereld kwam.
De reden? Simpel: zou je ooit denken dat in een aquarium die alleen door vrouwtjes wordt bewoond, een babyhaai zou kunnen worden geboren? Als je in eerste instantie nee hebt geantwoord, is dat volkomen begrijpelijk, maar we weten heel goed dat de natuur ons altijd weet te verrassen met speciale effecten, en dit keer deed ze het weer. Hoewel er geen mannelijke exemplaren waren, vond er toch voortplanting plaats, dankzij een fenomeen dat bij deze soort in gevangenschap nog nooit was waargenomen.
via New York Post
Sergio Pérez González/Wikimedia - Not the actual photo
Het kleintje heet Ispera en het is geen toeval dat dit woord in het Sardijns "hoop" betekent. De ongelooflijke geboorte vond plaats in het aquarium van Cala Gonone en zorgde er meteen voor dat mensen er overal over spraken. Het aquarium van de Mustelus mustelus, alleen bevolkt door vrouwtjes, leek niet de juiste plaats waar zoiets kon gebeuren, maar toch verraste Ispera iedereen.
Als je je afvraagt hoe zoiets mogelijk was, is het antwoord parthenogenese. Het is een zeer zeldzaam voortplantingsmechanisme, zelfs als het niet "onmogelijk" is, waardoor vrouwtjes hun eieren zelf kunnen bevruchten als gevolg van gametische meiose.
Hoewel dit fenomeen is waargenomen en gedocumenteerd bij meer dan 80 soorten gewervelde dieren, waaronder andere haaien, vissen en reptielen, lijkt het volgens experts het eerste geregistreerde geval te zijn bij een toonhaai in gevangenschap. "Het is niet gemakkelijk om het in de natuur te detecteren - zei Demian Chapman, directeur van het programma voor het behoud van haaien en roggen in het Mote Marine Laboratory & Aquarium in Florida - dus we merken het alleen op van dieren in gevangenschap".
Volgens de onderzoeker is parthenogenese in de natuur een soort "laatste middel" om de soort te behouden, uitgevoerd door vrouwtjes die geen partner kunnen vinden vanwege verschillende problematische factoren, zoals de isolatie van hun groepen of de impact van menselijke activiteiten op hun leven en leefgebieden.
De jonge haai zal 100% van het DNA van de moeder erven, en dit is de reden waarom parthenogenese leidt tot de geboorte van alleen vrouwelijke exemplaren. Hoewel dieren die uit dit fenomeen zijn geboren, gezondheidsproblemen kunnen hebben, lijkt het erop dat de kleine Ispera voorlopig in een uitstekende conditie verkeert en we kunnen haar alleen maar een lang en vredig leven toewensen!