Japanse onderzoekers printen stuk van het beste Wagyu rundvlees in 3D: het is identiek aan het origineel

Janine image
door Janine

07 September 2021

Japanse onderzoekers printen stuk van het beste Wagyu rundvlees in 3D: het is identiek aan het origineel

De afgelopen jaren is de 3D-printtechnologie op verschillende gebieden steeds populairder geworden. Van de productie van voorwerpen voor algemeen gebruik, via geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek: de toepassingen van deze manier om elementen te creëren vanuit een digitaal en driedimensionaal model zijn werkelijk talrijk.

En er zijn er die, wanneer ze sensationele resultaten geven, erin slagen om mensen veel over zichzelf te laten praten. Zou je ooit denken dat voedsel op deze manier kan worden geproduceerd? Het antwoord is ja en, te oordelen naar wat de wetenschappers van de Japanse Universiteit van Osaka hebben "gedrukt", is het mogelijk om dit heel getrouw aan de werkelijkheid te doen. Wat hebben ze bereikt? Simpel, en tegelijkertijd ongelooflijk: een stukje vlees van het zeer gewaardeerde Wagyu rundvlees.

via Nature

Zenger/Youtube

Zenger/Youtube

Het gaat om een stuk vlees dat qua kleur, vorm en zelfs de typische nerven identiek is aan een stuk van dierlijke oorsprong. Het is echter de oorsprong die het absoluut bijzonder maakt. De reden? Het komt niet van een geslacht dier, maar van zijn celvezels, genomen en "geassembleerd" om, dankzij bioprinting, een perfect product te creëren.

Om aan te tonen dat het niet nodig is om een ​​levend wezen op te offeren om een goed stuk vlees te verkrijgen, begonnen de Japanse wetenschappers hun laboratoriumexperiment en deelden de resultaten vervolgens met de hele wereld. Dit is niet de eerste keer dat we het hebben over gekweekt of synthetisch vlees, maar dit is echt indrukwekkend.

Nature

Nature

Niet alleen omdat het stuk Wagyu bijzonder waardevol en erg kostbaar is, afkomstig van zorgvuldig geselecteerde runderen met weefsels die rijk zijn aan onverzadigde vetten, maar ook omdat het de eerste keer ter wereld is dat 3D-printen zo ver is gekomen. Met behulp van stamcellen en het organiseren van spieren, bloedvaten en vet waren de onderzoekers in staat om perfect vorm te geven aan wat ze creëerden, vlees dat bijna niet te onderscheiden is van het origineel. Een soort "magie" mogelijk gemaakt door driedimensionale bioprinting.

Schellack/Wikimedia - Not the actual photo

Schellack/Wikimedia - Not the actual photo

"Door deze technologie te verbeteren - zei Michiya Matsusaki, een van de leiders van de studie - zal het mogelijk zijn om complexe structuren van vlees te reproduceren en veranderingen aan te brengen in de vet- en spiercomponenten". Dit alles om in de toekomst stukken van kweekvlees aan te bieden die perfect aansluiten bij de behoeften van de consument, zoals de juiste hoeveelheid vet of voedingsinname.

Het idee is daarom dat van een toekomst waarin de consumptie van deze voedingsmiddelen steeds duurzamer wordt, zowel vanuit milieuoogpunt als vanuit het oogpunt van de specifieke behoeften of problemen van eenieder. Het is nog niet duidelijk hoe deze in het laboratorium gemaakte producten in verschillende landen vanuit een regelgevend oogpunt zullen worden behandeld, hoewel het duidelijk is dat dergelijke technologie grote vooruitgang boekt. Wat vind je van deze technologische ontwikkeling?