In Frankrijk zijn vazen met juwelen en kunstvoorwerpen ontdekt: ze zijn 2.800 jaar oud en intact
Het is werkelijk ongelooflijk om stil te staan bij het dagelijkse leven van duizenden jaren geleden. Hoe was het leven van de mannen, vrouwen en kinderen die ons in de geschiedenis voorgingen, en hoe zagen de plaatsen eruit die we gewend zijn te zien, maar die we ons moeilijk anders kunnen voorstellen?
Dit zijn allemaal vragen die dagelijks de activiteit van archeologen en geleerden vullen die de wereld sensationele ontdekkingen geven, zoals degene die we hieronder met je willen bespreken. Een ontdekking die plaatsvond in Frankrijk, die onderzoekers ver terug in de tijd katapulteerde, dankzij een echte "schat" van fascinerende juwelen en artefacten.
via Pour la Science
Armbanden, hangers, enkelbanden, beitels, zeisen, maar ook zwaarden, bronzen bijlen en ornamenten voor koetsen. Dit zijn slechts enkele van de prachtige objecten die archeologen van de Franse Universiteit van Toulouse aann het licht hebben gebracht tijdens opgravingen in de buurt van de stad Gannat.
Het is precies in dit centrum van het departement Allier, in de regio Auvergne-Rhône-Alpes, dat, volgens wat is geleerd, ongeveer 2.800 jaar geleden een nederzetting was van mensen die behoorden tot de zogenaamde "Urnenveldencultuur”. Het is een manier van leven die typisch is voor Centraal-Europa, in navolging van de cultuur van de grafheuvels, waarin verschillende innovaties werden geregistreerd op het gebied van begrafenisrituelen, gekenmerkt door keramische urnen.
De voorwerpen die in Gannat zijn gevonden, zouden echter geen deel uitmaken van een typische uitrusting uit die tijd, maar volgens de reconstructies die door de archeologen zijn gemaakt, zouden ze hebben gediend als verzoeningsoffers voor de goden. In feite zouden de oude bewoners van die plaatsen al die kostbaarheden hebben gedeponeerd, samen met landbouwwerktuigen, om bescherming te garanderen tijdens de stichting of het verlaten van die specifieke nederzetting.
Een vrij gangbare praktijk, maar werkelijk ongelooflijk om van dichtbij te herontdekken, zoals het in dit geval was. "Het is een uitzonderlijke ontdekking - zei Pierre-Yves Milcent, professor aan de Universiteit van Toulouse-Jean Jaurès - de artefacten zijn bijna intact en zullen ons in staat stellen te begrijpen hoe en waarom ze werden begraven". Een fascinerend ritueel dus voor een opmerkelijke ontdekking, waarover de kenners met grote waarschijnlijkheid nog veel te vertellen hebben.