Een super-zonnestorm kan een "internetapocalyps" op aarde veroorzaken: dat beweert een onderzoek

Janine image
door Janine

10 September 2021

Een super-zonnestorm kan een "internetapocalyps" op aarde veroorzaken: dat beweert een onderzoek

Kun je je een leven zonder internet voorstellen? In de wereld van vandaag, waar het web een krachtig onderdeel is geworden van het dagelijks leven van iedereen, zou een dergelijk scenario bijna onmogelijk zijn. De dingen die we doen dankzij het internet en de inhoud die via het net gaat, zijn zo talrijk dat er problemen zouden ontstaan ​​als er iets mis zou gaan.

Vrij ernstige problemen, net zoals die onze planeet zou kunnen ervaren volgens het onderzoek waarover we je gaan vertellen. Volgens het onderzoek is een soort "webapocalyps" geenszins onwaarschijnlijk, en zou kunnen plaatsvinden als zich een uitzonderlijke, maar niet onmogelijke situatie voordoet. Waar hebben we het over? Over een bijzonder hevige zonnestorm, zo sterk dat hij een echte black-out van webcommunicatie kan veroorzaken, met op zijn zachtst gezegd catastrofale gevolgen voor onze huidige levensstijl.

via University of California, Irvine

Pixabay

Pixabay

Helaas is dit geen apocalyptische overdrijving. Onderzoekers van de Universiteit van California Irvine hebben een soortgelijk scenario verondersteld, veroorzaakt door een sterke en onverwachte zonnestorm die onze planeet in de komende 10 jaar zou kunnen treffen.

Wat we gewoonlijk “zonnestormen” noemen, zijn, om het in wetenschappelijk jargon te zeggen, coronale massa-ejecties. Wanneer ze zich voordoen, overspoelt de zon onze planeet met gemagnetiseerde deeltjes, die deel uitmaken van de zonnewind. Als hun entiteit ingesloten is, kan het magnetische schild van de aarde ons beschermen, maar van tijd tot tijd intensiveren deze gebeurtenissen, met effecten die in het huidige tijdperk nog nooit zijn waargenomen.

The Official CTBTO Photostream/Wikimedia

The Official CTBTO Photostream/Wikimedia

Volgens wetenschappelijke voorspellingen wordt de periode van maximale zonneactiviteit verwacht tegen 2025, een onvoorziene gebeurtenis waarop men zich moet voorbereiden. Wat heeft internet hier allemaal mee te maken? Simpel: zo'n intense en extreme gebeurtenis heeft zich nog nooit voorgedaan in het tijdperk van het web, en de infrastructuren waarmee het netwerk ons ​​in communicatie met de wereld kan brengen, zouden zeker in gevaar kunnen komen.

Onderzeese kabels die landen en continenten met elkaar verbinden, zijn uitgerust met repeaters om het signaal te versterken, en deze apparaten zijn bijzonder gevoelig voor aardmagnetische stromen. Dat is de reden waarom ze, onder uitzonderlijke omstandigheden, offline kunnen gaan, wat web-black-outs van enorme proporties met zich meebrengt.

Greg Mahlknecht/Wikimedia

Greg Mahlknecht/Wikimedia

De laatste dergelijke intense zonne-evenementen werden geregistreerd in 1859 en 1921, jaren waarin de mensheid zeker niet verslaafd was aan internet zoals nu. Vandaar de zorg van de wetenschappelijke wereld. "De mogelijke effecten van een enorme geomagnetische storm op de huidige infrastructuur zijn grotendeels niet onderzocht en niet in overweging genomen", zegt Adbu Jyothi, een onderzoeker die heeft bijgedragen aan het onderzoek. "Het is moeilijk te voorspellen hoe lang het zou duren om onderzeese kabels en repeaters te repareren - vervolgde hij - maar er kunnen waarschijnlijke internetstoringen zijn die weken of maanden aanhouden".

NASA Goddard Space Flight Center/Flickr

NASA Goddard Space Flight Center/Flickr

Het is niet moeilijk om na te denken over de gevolgen van een vergelijkbare situatie, zowel qua communicatie als qua economische impact. Het zou veel beter zijn om uit te zoeken wat er werkelijk in de praktijk zou kunnen gebeuren en, volgens wetenschappers, zich op tijd voor te bereiden op een verre van verre mogelijkheid. Bovendien leert de geschiedenis ons dat voorkomen beter is dan genezen, en we kunnen alleen vertrouwen op de vooruitziende blik van de mens, evenals op de “clementie” van een mogelijke zonnestorm.