De baas geeft haar geen toestemming om haar dochter van de crèche te halen, zij sleept hem voor de rechter: hij moet haar £180.000 compenseren
Bedrijven zouden werkende moeders moeten beschermen en hoewel velen dat al doen, lijkt het erop dat voor vrouwen in sommige banen gezinsleven en beroepsleven niet naast elkaar kunnen bestaan: zich aan het ene toewijden lijkt te betekenen dat het andere moet worden opgegeven. Vrouwen met kinderen die in een bedrijf werken, hebben bij bepaalde gelegenheden rechten, speciale toestemmingen, concessies. Toch zien we gevallen waarin vrouwen geïsoleerd raken of in conflict komen met werkgevers en collega's vanwege kinderen en “verplichtingen” bij de opvoeding. Alice Thompson, een makelaar in onroerend goed, besloot het discriminerende gedrag van haar meerdere niet te negeren en gaf er de voorkeur aan de zaak voor de rechtbank op te lossen.
via BBC
Alice is niet zomaar een moeder: ze is een succesvolle vrouw met een geweldige carrière. Ze heeft een leidinggevende functie in het bedrijf en, na de geboorte van haar dochter, solliciteerde ze om een parttime baan te krijgen en 4 dagen per week tot 17.00 uur te werken: meestal stopte ze nooit voor 18.00 uur. Dankzij een vermindering van de werkuren, had Alice haar dochter gemakkelijker van de crèche kunnen halen. Het lijkt een legitiem verzoek, maar niet voor haar baas die haar dit verzoek heeft geweigerd.
Not the actual photo - Sora Shimazaki/Pexels
Alice geloofde niet dat haar verzoek op weerstand van de baas kon stuiten, ondanks het feit dat er in het verleden wat meningsverschillen waren geweest. De vrouw bekende dat ze zich al tijdens de zwangerschap ondergedompeld voelde in een vijandige omgeving: ze werd uitgesloten van zakenreizen en sommige collega's negeerden haar. Volgens de vrouw veranderde alles toen ze haar zwangerschap aan collega's aankondigde. De woorden van de werkgever over het geweigerde verzoek waren: "Het bedrijf kan deze nieuwe organisatie niet betalen" en "Ik ben ook bang dat deze organisatie een nadelig effect zal hebben op het vermogen om aan de vraag van de klant te voldoen, evenals ons onvermogen om het werk te reorganiseren onder het bestaande personeel". Wat deed de vrouw toen? Ze nam ontslag en daagde haar bedrijf voor de rechter. De rechter stelde vast dat het bedrijf Alice een vergoeding van £184.961 moet betalen voor gemiste inkomsten, pensioenpremies en schade aan gevoelens en belangen.