Is deze foto in kleur of zwart-wit? De optische illusie die veel mensen heeft verward en geamuseerd
Wat zou je antwoorden als we je zouden vragen of deze foto in kleur of zwart-wit is? Stuart Humphryes, een Engelse artiest, deelde de afbeelding op Twitter en legde uit hoe het "de illusie van het kleurenassimilatierooster" demonstreert. Ons visuele apparaat vult in feite de ontbrekende informatie aan, waardoor we de kleur kunnen zien, zelfs als die er niet is. Zo zijn we er zeker van groen te zien, zelfs als het niet is gekleurd.
In werkelijkheid is het dus een simpele zwart-wit foto waarop een gekleurd rooster is geplaatst.
Chuwa (Francis) licensed by CC BY SA 2.0/ StuartHumphryes Twitter
Er zijn mensen die er zeker van zijn dat de werkelijkheid is wat voor hun ogen verschijnt. Jammer dat dit slechts "een illusie" is en de werkelijkheid anders is. Ons visuele apparaat heeft een aantal kenmerken die situaties kunnen beschrijven die anders zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Een soort bedrog waarvan onze voorouders zich perfect bewust waren en waarvan ze wisten hoe ze ze moesten waarnemen.
Specialisten hebben nu verschillende soorten optische illusies geïdentificeerd, wanneer ze worden veroorzaakt door verschijnselen die het oog bedriegen en daarom niet afhankelijk zijn van de menselijke fysiologie. Ze zijn opmerkzaam, omdat ze worden gegenereerd door de fysiologie van het oog. Een voorbeeld zijn de afbeeldingen die kunnen worden gezien door de ogen te sluiten na het vastleggen van een zeer contrastrijk en helder beeld. In plaats daarvan zijn ze cognitief wanneer ze te wijten zijn aan de interpretatie van beelden door de hersenen, zoals onmogelijke figuren en perspectiefparadoxen.
Dit zijn tenslotte verschijnselen die iedereen met zijn gezichtsvermogen heeft ervaren: dompel maar een arm in het water om het zicht te krijgen van een "vervorming" van de ledemaat; of het gevoel van het zien van water op een verharde weg op een zeer warme dag. Er zijn veel kunstenaars die optische illusies in hun schilderijen hebben gebruikt, waardoor ze mysterieus en magisch zijn. Onder de bekendste kunnen we ons Maurits Cornelis Escher, Salvador Dalí en Giuseppe Arcimboldo herinneren.
De foto in zwart-wit/kleur ging al snel viraal. Er waren veel geamuseerde gebruikers die dit initiatief niet konden weerstaan en ironisch maakten: "Als ik het eerder had geweten, had ik geen dure kleurentelevisie gekocht, maar gewoon een gekleurd rooster op het scherm getekend", schreef een gebruiker. Kortom, het werk werd gewaardeerd en intrigeert duizenden mensen.