Vertel me wat je in de koelkast hebt staan en ik zal je vertellen wie je bent: het merkwaardige project van deze fotograaf
Heb je er ooit over nagedacht hoe sommige eenvoudige voorwerpen en gewoonten veel over ons kunnen vertellen? Onze persoonlijkheid en onze situatie kunnen weliswaar direct naar voren komen, maar ook indirect. En daarom worden ze niet alleen begrepen door hoe we ons kleden, door wat we lezen of door hoe we denken, maar bijvoorbeeld ook door wat we in de koelkast bewaren.
Precies: we hebben niet zomaar een object genoemd, want juist aan het voedsel in de beruchte huishoudelijke apparaten heeft de Duitse fotograaf die we je gaan presenteren, besloten een merkwaardig en origineel werk te wijden. Wat heeft ze gedaan? Ze bedacht om in de koelkasten van mensen in verschillende delen van de wereld te “gluren” en het voedsel te ontdekken dat ze erin bewaren. Kan de inhoud iets onthullen over het leven van elk van hen en daarom mensen intrigeren en aanzetten tot nadenken? Zeker: en dat was het doel van Sandra Juncker. Klaar om een kijkje te nemen in de koelkasten van anderen?
Parijs, 2017
Sandra Juncker, een professionele fotograaf en ontwerpster uit Mainz, Duitsland, had een even eenvoudig als origineel concept. Hoeveel kan de inhoud van een koelkast over een persoon vertellen? Met deze vraag in het achterhoofd besloot ze haar werk te beginnen.
Duitsland, 2012
"Show me your fridge!" is de naam van haar project, dat Sandra sinds 2012 uitvoert. Als je denkt dat een koelkast in het algemeen lijkt op vele andere, heb je het mis: kijk maar naar haar foto's om het te beseffen.
Londen, 2017
Londen, Kaapstad, Madrid, Parijs, Pretoria, Istanbul, Berlijn: dit zijn slechts enkele van de steden waar mensen hun koelkasten hebben geopend voor Sandra Juncker, enthousiast om de inhoud te ontdekken en aan iedereen te laten zien.
Pretoria, 2016
En dan hebben we het niet alleen over eetgewoonten, maar ook over keuzes die worden gemaakt op basis van de persoonlijkheid van elke eigenaar, zijn aandacht voor detail, gezondheid in het algemeen, de tijd om te koken of dagelijkse behoeften.
Istanbul, 2013
"Is er een overeenkomst of verschil tussen verschillende culturen, landen, leeftijden of woningen? - vroeg Juncker zich af - hebben we een speciaal systeem om de koelkast te vullen? Bewaren we restjes? En hoe bewaren we ze?"
Londen, 2016
In feite kan een simpele foto met de koelkastdeur open veel zeggen, ook al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo. Een vreemd oog in die koele ruimte laten is een nogal "intieme" daad.
Londen, 2016
Vegetariërs, veganisten, georganiseerd en rommelig, liefhebbers van traditioneel of verpakt voedsel, compartimenten vol voedsel of sombere lege ruimtes: dit, en nog veel meer, "ontdekte" Sandra Juncker, in een poging de link tussen haar foto's en het leven van mensen vast te leggen.
Parijs, 2017
Natuurlijk: je zult niet alles over een man of een vrouw te weten komen uit hun koelkast, maar origineel is het zeker om vanuit dit perspectief naar mensen te kijken.
Kaapstad, 2016
En het is geen toeval dat Sandra met dit fotografische project wereldwijd veel succes heeft geboekt, en zelfs van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om na te denken over belangrijke kwesties zoals voedselverspilling, sociale ongelijkheid en gezond eten.
Parijs, 2017
Berlijn, 2018
Wat vertelt de koelkast over jou? Laat het ons weten in de reacties!