Je hersenen zijn gelukkiger als je in de buurt van water bent: wetenschappelijk onderzoek legt uit waarom
Er zijn geen grote wetenschappelijke experimenten voor nodig om te zeggen dat een strandvakantie goed voor ons en leuk is. De meesten van ons houden ervan om tijd aan het water door te brengen of aan watersport te doen. Dit geldt ook voor bergliefhebbers omdat - ook zij - zich serener voelen aan de oevers van een meer of luisterend naar het geluid van een beekje. Er zijn echter mensen die dit soort gevoelens met een experimentele methode wilden analyseren. Een team van Amerikaanse wetenschappers heeft vijf belangrijke redenen aangetoond waarom onze hersenen ons gelukkiger maken in de buurt van water. Dit zijn ze:
Mariene bioloog en universitair onderzoeker Wallace J. Nichols wilde een gevoel onderzoeken dat we allemaal in ons hart delen: het geluk dat we voelen als we dicht bij het water zijn. Dit geldt niet alleen voor liefhebbers van zee of watersport, maar ook voor degenen die zich ontspannen bij het geluid van een bergbeekje of de kalme golf van een meer.
Wallace schreef een verhandeling over dit onderwerp waarin hij alle mogelijke redenen probeerde te analyseren (getiteld: "The Blue Mind: de verrassende wetenschap die laat zien hoe dichtbij, op, in of onder water je gelukkiger, gezonder, meer verbonden en beter kan maken in wat je doet "). Uit zijn lange onderzoek komen vijf punten naar voren die de reden bepalen:
1. Biologische connectie
De eerste reden lijkt de biologische connectie met vloeistoffen te zijn. Wij mensen ontwikkelen onze organen in vruchtwater en bestaan voornamelijk uit water (tot 70% een kind, 60% een volwassen man).
De hersenen bevinden zich in onze schedel in de vorm van helder, kleurloos hersenvocht. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat onze voorouders zich in het water ontwikkelden en zich pas later aanpasten aan het leven op het land. Ook vandaag nog zijn sommige structuren van het lichaam van foetussen vergelijkbaar met die van vissen - opnieuw volgens Wallace - en het water in onze cellen kan worden vergeleken met dat van de zee.
2. Positieve neuronale stimulus
Het is voldoende om dicht bij de kust van de zee te zijn om een gevoel van grotere ontspanning te hebben en stress te verminderen. Dit komt door zintuiglijke stimulatie - het aangename van het geluid van de golven, de zoute geur, het open zicht op de horizon - die ons in staat stelt om ons in een psychische staat van innerlijke rust te brengen.
Tegengestelde reacties daarentegen worden opgewekt door stedelijke omgevingen met hun sterke visuele en auditieve prikkels.
3. Positieve neuronale stimulus ook vertraagd
Het is niet alleen goed voor ons om dicht bij het water te zijn, maar ook om ons voor te stellen dat we dicht bij het water zijn! Het hebben van foto's of video's van zeegezichten is meer ontspannend dan andere soorten afbeeldingen. Ons brein maakt in feite geen onderscheid tussen de werkelijkheid en wat het zich levendig voorstelt: daarom verlicht het aanschouwen van een natuurlijk spektakel mentale stress.
4. Grotere intellectuele levendigheid
Uit onderzoek uit 1995 bleek dat een groep studenten een groter concentratievermogen en betere cijfers vertoonde dan een andere groep studenten die niet in kamers met zeezicht woonde.
5. De kracht van de kleur blauw
Volgens Wallace zou worden aangetoond dat blauw de meest geliefde kleur is en universeel wordt beschouwd als de kleur van rust (volgens een onderzoek uit 2003 onder een steekproef van mensen van alle nationaliteiten). Bovendien zouden al zijn tinten - van lichtblauw tot indigo - een heilzame en revitaliserende kracht op ons lichaam hebben.
Kortom, waar wacht je nog op? Ga ontspannen daar waar water is!