Amphibio: de futuristische kunstmatige kieuwen waarmee mensen onder water kunnen ademen
Duiken in diep water en uren kunnen zwemmen voordat je terugkeert naar de oppervlakte is mogelijk dankzij het gebruik van omvangrijke apparatuur. Wat als het in de toekomst mogelijk zou zijn om onder water te ademen zoals vissen dat doen? Het lijkt een totaal onrealistische veronderstelling, of een scène uit een fantasy-film, maar in de toekomst zou het werkelijkheid kunnen worden en - dus - de mens in staat stellen de zeeën te bewonen.
via CNN
Op dit moment is het slechts een prototype, gemaakt door de Japanse ontwerper Jun Kamei in samenwerking met RCA-IIS Tokyo Design Lab. Dit onderwater ademhalingsapparaat is ongelooflijk licht en werd bedacht als een mogelijke oplossing voor een toekomstige zeespiegelstijging, die nu onvermijdbaar lijkt. In feite zegt de ontwerper: "Ik observeerde hoe de toekomst van onze stedelijke omgeving zal veranderen en ik was zeer geïnteresseerd in de gegevens over stijgende waterstanden". Dit 3D-geprinte apparaat functioneert in feite in alle opzichten als een kieuw: het zou mensen in staat kunnen stellen onder water te ademen op dezelfde manier als vissen en, in een verre toekomst, mensen in staat te stellen de zeeën te bewonen.
Voor de realisatie van dit instrument, genaamd Amphibio, liet de ontwerper zich inspireren door de bewoners van de zee, en in het bijzonder door onderwaterinsecten. Het bestaat uit twee delen: een vest en een masker, gemaakt van waterafstotend materiaal. Dit betekent dat het materiaal geen veranderingen in grootte en vorm ondergaat, zelfs niet wanneer het gedurende lange tijd in water wordt ondergedompeld: een materiaal dus dat zijn oorspronkelijke fysische en chemische eigenschappen behoudt. Wat zijn werking betreft, onttrekt Amphibio echter zuurstof aan het water waarin het is ondergedompeld en voert het de koolstofdioxide af. Momenteel is het alleen op kleine schaal getest, in een aquarium, en niet in het mariene milieu. De volgende stap van het project zal zijn om aan te tonen dat het door mensen kan worden gebruikt, zelfs als er geen gebrek aan moeilijkheden is. Als voorheen onder water ademen zonder de hulp van omvangrijk gereedschap een onwaarschijnlijke mogelijkheid leek, zou het nu werkelijkheid kunnen worden: we hoeven alleen maar te wachten tot de ontwerper en de onderzoekers andere studies uitvoeren en het project concretiseren.