Dit gigantische "zeil" van windturbines is hoger dan de Eiffeltoren en kan 80.000 huishoudens van stroom voorzien
Het veranderen van onze benadering van de energiebronnen die we elke dag nodig hebben om vooruit te komen, is misschien wel de grootste uitdaging die de mens in het heden kan aangaan. In een tijd waarin het klimaat drastisch verandert en de hulpbronnen van een steeds meer uitgeputte planeet opraken, ligt het bijna voor de hand om te zeggen dat het dringend is om naar alternatieve oplossingen te streven.
En gelukkig komt het niet zelden voor dat we stilstaan bij veel ervaringen die zijn uitgevoerd door gewillige mensen die precies in deze richting gaan. Vondsten en uitvindingen zoals die waarover we je hier willen vertellen: een verrassende innovatie ontstaan uit de geest van een autodidactische uitvinder, die de productie van windenergie beslissend zou kunnen veranderen.
Het is niet al te utopisch om vanuit energieoogpunt in een schonere toekomst te geloven, en dat weet Asbjorn Nes maar al te goed. Dit was zeker de gedachte die hem leidde toen hij de Windcatcher ontwierp, het enorme wind "zeil" dat we je van dichtbij willen laten zien.
Het idee achter dit hulpmiddel is simpel: waarom niet meerdere turbines tegelijk midden op zee combineren, de een op de ander, om de ruimte en het rendement van een windenergiecentrale te optimaliseren? De Windcatcher lijkt op een scène rechtstreeks uit een film of een futuristisch verhaal. In plaats daarvan zou het een volwaardige realiteit kunnen worden.
Deze offshore turbine-installatie is hoger dan de Eiffeltoren en belooft 80.000 huishoudens van stroom te voorzien. Met de Windcatcher worden offshore windparken in wezen radicaal heroverwogen en in plaats van turbines in het water te verspreiden, groeperen ze ze in een enkele macrostructuur.
Het idee van Nes was dan ook het resultaat van een diepgaande ontwikkeling door Wind Catching Systems, een Noors bedrijf dat veel ambitie heeft om windenergie steeds meer aanwezig te kunnen maken en wereldwijd te kunnen gebruiken tussen hernieuwbare energiebronnen. "Momenteel zijn met offshore windenergie - verklaarde Ronny Karlsen, bedrijfsvertegenwoordiger - gespecialiseerde schepen en kranen nodig om de turbines te bereiken. Met Windcatcher zullen we een liftsysteem bouwen om het onderhoud te vereenvoudigen en de bedrijfskosten te verlagen".
Kleinere maar talrijkere rotoren zullen dus zorgen voor maximale efficiëntie in termen van opbrengst, aangezien deze oplossing volgens het bedrijf meer vermogen zal kunnen genereren dan traditionele. En terwijl het testen onverminderd doorgaat, zei Karlsen dat hij er zeker van was dat hij de Windcatcher in 2024 in gebruik zou kunnen nemen.
Het bedrijf hoopt onder meer dat deze uitvinding minder schadelijk kan zijn voor vogels dan standaard windturbines. De reden? Omdat het groter en dichter is dan rotoren, zou het veel beter te identificeren - en dus vermijdbaar - kunnen zijn voor vogels. Het probleem is zeer serieus genomen en er zullen een aantal maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat deze wezens Windcatcher veilig kunnen omzeilen.
"Met deze uitvinding zal het nog ecologischer en goedkoper zijn om hernieuwbare energie op te wekken", concludeerde Karlsen, en het enige dat overblijft is te hopen dat de Windcatcher echt een nuttige oplossing voor de planeet kan blijken te zijn.