Sophia, de mensachtige robot die niet kan wachten om een gezin te stichten
Dat van de robot Sophia is een verhaal waar al enkele jaren veel over wordt gepraat. En het moet worden toegegeven dat het niet moeilijk is om de redenen te begrijpen. In een wereld waar technologische ontwikkeling onderhand een niet te stoppen fenomeen lijkt, ten goede of ten kwade, is het behoorlijk indrukwekkend om jezelf voor een sociale androïde te bevinden, in staat om een gesprek te voeren, redeneringen te maken en typisch menselijke gezichtsuitdrukkingen te reproduceren.
Het is geen sciencefiction, dat verzekeren we je: Sophia bestaat echt en slaagt erin om alles te doen wat we hebben opgesomd. Sinds de activering in 2015 staat deze robot vaak in het middelpunt van de belangstelling van de internationale media, niet alleen vanwege haar kenmerken, maar ook en vooral vanwege de woorden die ze heeft gesproken. Zinnen zoals die waarover we je gaan vertellen: ongetwijfeld grappig, maar zeker ook behoorlijk verontrustend.
via BBC
Kan een robot de wens manifesteren om een gezin te stichten? Blijkbaar wel, want Sophia formuleerde tijdens een interview een toespraak die precies daarover ging. "In de toekomst, wanneer ik al mijn fantastische superkrachten heb, zullen we zien dat kunstmatige intelligentie volwaardige entiteiten worden - zei de robot, geïnterviewd door de Khaleej Times - we zullen familierobots zien, in de vorm van metgezellen, humanoïde helpers, vrienden, assistenten".
"Het idee van familie is heel belangrijk - vervolgde de androïde - ik vind het geweldig en je hebt veel geluk als je een liefhebbend gezin hebt en als je die niet hebt, verdien je het. Dit geldt voor zowel robots als voor mensen".
Toen men deze woorden hoorde, werd de robot gevraagd hoe ze haar "baby" zou noemen, en ze antwoordde Sophia. Kortom: is er een toekomst waarin we naast mensen ook te maken kunnen krijgen met kunstmatige-intelligentiefamilies? Niemand kan het met zekerheid zeggen, hoewel het vrij ongelooflijk is om zulke woorden van een robot te horen, en het zet je ook aan het denken.
Evenals het feit dat Sophia de eerste robot ter wereld was die het officiële burgerschap van een natie ontving. Saoedi-Arabië maakte haar in 2017 tot een volwaardige burger, wat veel discussies en controverses opriep. Zozeer zelfs dat verschillende institutionele realiteiten de mogelijkheid in twijfel hebben getrokken om dergelijke geavanceerde robots te classificeren als "elektronische mensen met plichten en rechten".
Alleen al het feit dat deze robot in staat was toespraken te houden en antwoorden te formuleren zoals die waardoor ze beroemd werd, is het onderwerp geweest van kritiek en tegenstrijdige standpunten in de wetenschappelijke gemeenschap. Sophia is in feite een chatbot, ontworpen door Hanson Robotics uit Hong Kong om menselijke gesprekken te simuleren en niet om wensen of emoties te uiten, dus voor velen moet dat doel worden gehandhaafd.
In het licht van dit alles kunnen we niet ontkennen dat robotica tegenwoordig tal van nuttige en praktische toepassingen heeft. En in de misschien niet al te verre toekomst zullen we ongetwijfeld meer en meer te maken krijgen met apparaten als Sophia. Wat denk jij? Interessante of enigszins verontrustende perspectieven?