Aeroponische landbouw: de innovatieve techniek waarmee je kunt "cultiveren" in afwezigheid van land
Is het mogelijk om te cultiveren in afwezigheid van grond? Per definitie, en als we denken aan traditionele landbouwmethoden, zouden we nee zeggen: cultiveren betekent in feite het verzorgen van een stuk grond - en in sommige gevallen een plant - op een manier die hen de voorwaarden biedt om vruchten te creëren. In werkelijkheid is het mogelijk om de plantengroei te bevorderen zonder de traditionele teeltmethode, waarbij de plant moet worden geworteld in de grond, die vervolgens wordt bewaterd en bemest: dit is een innovatieve en revolutionaire techniek, genaamd "aeroponische landbouw".
via Tower Farms
Het is een landbouwtechniek die bijzonder geliefd is bij restauranthouders, juist omdat je er zonder grond mee kunt cultiveren: stel je voor dat je sla of aromatische kruiden kunt telen zonder dat je land ter beschikking hoeft te hebben of zonder dat je het in potten hoeft te zetten. Dankzij deze techniek groeien planten namelijk zonder dat hun wortels in de aarde zitten. Deze laatsten "zweven" namelijk in de lucht en de plant groeit in een kunstmatige omgeving, zoals een kas. In plaats van zich te voeden met het water dat uit de bodem wordt opgenomen, voeden de planten zich met watersproeisystemen - die rechtstreeks op de wortels worden gespoten - die echter zijn verrijkt met minerale meststoffen. De planten hangen daarom in de lucht, ondersteund door speciale geperforeerde panelen en PVC-structuren, en zijn in staat om snel alle stoffen op te nemen die in het vernevelde water voorkomen.
De plant bevindt zich daarom in een gesloten en geïsoleerde omgeving, die hem beschermt tegen middelen die de ontwikkeling ervan kunnen belemmeren. Het is niet de eerste "alternatieve" techniek voor plantenteelt: er is namelijk ook hydrocultuur, waarbij de plant in plaats daarvan wordt ondergedompeld in voedingsstoffen. De aeroponische teelt laat, in tegenstelling tot de hydroponische, de plant in contact komen met de lucht en is ook een duurzame techniek, omdat het water bespaart: na verneveling wordt dit teruggewonnen en vervolgens weer in omloop gebracht om opnieuw te worden gebruikt.
Net als elke andere kweektechniek heeft ook de aeroponische voor- en nadelen: een nadeel is dat deze techniek niet toepasbaar is op grote planten of op planten die een grote ruimte nodig hebben om zich te ontwikkelen, zoals maïs of tarwe.