Dit nieuwe koelsysteem maakt gebruik van zonlicht en zout water

Janine image
door Janine

31 Oktober 2021

Dit nieuwe koelsysteem maakt gebruik van zonlicht en zout water

Heb je er ooit aan gedacht om een ​​omgeving te koelen zonder elektriciteit te gebruiken? Nu is het mogelijk! In Saoedi-Arabië wordt namelijk een nieuw experimenteel koelsysteem zonder elektriciteit ontwikkeld aan de King Abdullah University of Science and Technology (KAUST). Een persbericht onthulde dit, dat de verschillende fasen van het project illustreert en laat zien hoe zout en zonlicht een ruimte zo groot als een slaapkamer of voedsel tot zeer lage temperaturen kunnen koelen.

via KAUST Discovery

KAUST Discovery

KAUST Discovery

Een van de problemen waar ingenieurs en wetenschappers hun hersenen het meest mee hebben gepijnigd, is uitzoeken hoe het tekort aan primaire hulpbronnen in het Midden-Oosten kan worden aangepakt. Drinkwater en elektriciteit zijn in het territorium niet aanwezig en het is moeilijk om de verschillende steden in het land volledig te kunnen voorzien. Het is daarom nutteloos om te denken aan het kunnen koelen van een omgeving met de gebruikelijke methoden. Een probleem dat zeker om ongekende innovatieve oplossingen vraagt.

Wetenschappers van de King Abdullah University hebben een geniaal idee gevonden om omgevingen van verschillende groottes te kunnen koelen om het woestijnklimaat van die gebieden te contrasteren. Paradoxaal genoeg is het koelsysteem juist gebaseerd op de warmte van zonlicht.

De experimentele installatie maakt gebruik van een schijnbaar eenvoudige combinatie, waarbij alleen zout en zonlicht worden gebruikt om het verkoelende effect van de binnenruimtes te produceren. Het verbazingwekkende is dat deze stap geen elektriciteit vereist. De machine maakt in feite gebruik van het natuurlijke fenomeen "faseverandering", wat zich vertaalt in energie wanneer de zoutkristallen in het water oplossen. Met andere woorden, wanneer zout aan heet water wordt toegevoegd, koelt het water door een chemische reactie snel af naarmate het zout oplost.

Het draait allemaal om chemie...

Het draait allemaal om chemie...

KAUST Discovery

Universitaire onderzoekers realiseerden zich dat de beste chemische verbinding voor dit project ammoniumnitraat is vanwege de hoge oplosbaarheid in water en het koelvermogen.

Ammoniumnitraat is goedkoop en wordt al veel gebruikt in meststoffen, waardoor het ook een commercieel haalbare optie is. Wat uit de experimenten naar voren komt, is dat ammoniumnitraat, in coatings die in de muren zijn aangebracht, erin slaagt de omgeving in ongeveer 20 minuten af ​​te koelen, van 25ºC naar 3,6ºC.

Het universiteitsteam gelooft dat hun ultramoderne systeem kan worden gebruikt voor de koeling van gebouwen en voedsel. Eenmaal opgelost kan het zout weer worden gekristalliseerd en hergebruikt door het water te verdampen door middel van zonnewarmte.

Kortom, het lijkt erop dat deze methode echt kan werken en de manier om ruimtes te koelen volledig kan veranderen. Misschien zou het de oplossing kunnen zijn voor de enorme energieverspilling van airconditioners die velen van ons hebben...