Kunstenaar haalt €72.000 op voor een werk, maar presenteert blanco doeken aan het museum en vlucht weg
Het is niet altijd gemakkelijk om een modern kunstwerk op het eerste gezicht te begrijpen. Het is niet ongebruikelijk dat de meest recente expressieve vormen openbare uitvoeringen of objecten aanbieden die, in sommige gevallen, echte provocaties vertegenwoordigen, meer gericht op reflectie dan op het werk zelf.
Wat gebeurt er echter als een kunstenaar besluit deze provocaties op zo'n hoog niveau te brengen dat hij het geld van een commissie aanneemt om zeer eenvoudige... witte doeken aan het museum te presenteren? Als je denkt dat het onmogelijk is, wacht dan tot je het zegt, want dat is precies wat er gebeurde in Denemarken, in het Kunsten Museum in Aalborg.
via The Guardian
“Take the money and run”. Met een eerbetoon aan de beroemde film van Woody Allen die in 1969 uitkwam, bedacht de kunstenaar in kwestie om zijn verzameling lege schilderijen op deze manier te noemen. Ja, je leest het goed: we schreven leeg, want na het geld te hebben geïncasseerd dat was toegewezen door het Deense museum Kunsten, dat is gevestigd in de stad Aalborg, stuurde Jens Haaning heel eenvoudige witte doeken naar de kunstgalerie.
De geldbeurs bedroeg ongeveer 72.000 euro en vereiste dat conceptueel kunstenaar Jens Haaning een installatie maakte waarin 534.000 Deense kronen in contanten - overeenkomend met 71.800 euro - als integraal onderdeel van het werk aanwezig zouden zijn.
Jammer echter dat toen het geld eenmaal was opgestuurd, Haaning van gedachten veranderde en besloot de kronen voor zichzelf te houden, zonder ze te gebruiken zoals was afgesproken. In plaats daarvan haalde hij de beruchte blanco doeken tevoorschijn, vrij expliciet getiteld “Take the Money and Run".
"Als hij dat geld niet teruggeeft, schendt hij het contract", zegt Lasse Andersson, directeur van het Kunsten Museum. "Het was geen betaling, maar materiaal voor zijn kunstwerk." De kunstenaar van zijn kant heeft publiekelijk laten weten dat hij niet van plan is dat geld terug te geven aan de afzender en heeft zijn gebaar gemotiveerd met een vorm van protest tegen al die werkgevers die het werk van werknemers niet adequaat betalen, of die helemaal niet worden betaald.
"Ik moedig mensen aan die erbarmelijke werkomstandigheden zoals de mijne hebben - zei hij - om hetzelfde te doen. Als ze banen hebben waarvoor ze niet worden betaald, of zelfs geld moeten uitgeven om te werken, pak dan wat je kunt en ren weg".
Nogal emblematische woorden, die Haaning tot een soort “Robin Hood” van de hedendaagse kunst hebben gemaakt. Inmiddels heeft zijn performance aanleiding gegeven tot een brede discussie, die veel stof tot nadenken heeft gegeven over de door de kunstenaar naar voren gebrachte vraagstukken.
We weten niet of Haaning dat geld vroeg of laat zal terugbetalen; wat zeker is, is dat hij met deze vondst veel over zichzelf heeft doen praten. Wat denk jij?