Man licht Amazon op voor $290.000: hij kocht dure producten en stuurde goedkopere terug
Vrijwel iedereen heeft op een of ander moment de mogelijkheid gehad om producten op Amazon te kopen. In het tijdperk van massale automatisering zijn online aankopen een echte dagelijkse praktijk geworden, voor velen bijna onmisbaar, voor het gemak en dat niet alleen.
Naast degenen die e-commerce correct benaderen, zijn er echter ook mensen die denken er op een niet zo legale manier misbruik van te kunnen maken. Zoals in het geval van de man waar we het over hebben, het uitvoeren van een echte zwendel tegen de Amerikaanse reus. Met zijn frauduleuze retoursysteem heeft hij het bedrijf van Jeff Bezos opgelicht voor maar liefst $290.000 en nu hij is gepakt, riskeert hij juridisch gezien heel veel.
via United States Department of Justice
Stock catalog/Flickr - not the actual photo
Zijn naam is Hudson Hamrick, hij is een Amerikaanse man uit North Carolina en sinds 2016 gebruikt hij Amazon met maar één doel: geld verdienen door middel van retouren en terugbetalingen. Wat betekent dit? Simpel: Hamrick koopt al jaren dure elektronische artikelen, waaronder eersteklas producten van Apple, Asus en Fuji, en na een retouraanvraag heeft hij veel goedkopere goederen teruggestuurd naar de e-commerce site.
geld Teruggestuurde spullen, kortom, die niet bevatten wat hij had gekocht, en echte terugbetalingen, waarmee hij verdiende. Hamrick ging zo ver dat hij maar liefst 300 transacties aanvroeg, waarvan de meeste retourzendingen die geen producten bevatten van dezelfde waarde als de gekochte producten. Zo wist de man Amazon op te lichten via de restituties voor in totaal ruim 290.000 dollar.
Álvaro Ibáñez/Wikimedia - not the actual photo
Zijn "spel" bleef echter niet onopgemerkt. Het in Seattle gevestigde bedrijf ontdekte wat er aan de hand was en begon juridische stappen te ondernemen tegen zijn klant, die bestellingen plaatste, terug stuurde en om terugbetaling vroeg volgens dezelfde procedure. Een van de meest opvallende voorbeelden, volgens wat de advocaten van Amazon meldden, was zijn aankoop van een Apple iMac Pro, betaald voor meer dan $4.200 en na ongeveer twee weken “teruggegeven”, ingeruild voor een goedkoper model en uiteraard met een ander serienummer.
Matthew Paul Argall/Wikimedia - not the actual photo
Koffiemachines, laptops, smartphones: Hamricks fantasie kende jarenlang geen grenzen, totdat Amazon alles ontdekte. Zelfs de FBI was betrokken bij de kwestie, waaraan de e-commerce gigant het onderzoek heeft toevertrouwd. Nu lijken, voor de frauduleuze klant, de gerechtelijke gevolgen echt opmerkelijk. Hij riskeert niet alleen een boete van $250.000, maar kan, beschuldigd van computerfraude, een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar krijgen.