Het wrak van de Titanic is aan het verdwijnen: een onderwaterexpeditie documenteert het (+ VIDEO)
We kennen allemaal het trieste verhaal van de Titanic. Het beroemde Trans-Atlantische schip dat tijdens zijn eerste reis in de wateren van het Canadese eiland Newfoundland verging, is in de loop der jaren een waar symbool geworden, niet alleen om cinematografische redenen, maar ook voor de geschiedenis die het met zich meebrengt.
En in de loop van de tijd is de nieuwsgierigheid die door dit schip werd gewekt nooit afgenomen. Zijn wrak, ondergedompeld in de ijzige en zeer diepe Atlantische wateren na de aanvaring met een ijsberg op die tragische 15 april 1912, is altijd het onderwerp geweest van expedities en onderzoek, die nog altijd proberen het te behouden en het te bestuderen als een echt stuk geschiedenis. Eén van deze onderwatermissies onthulde dat wat er nog over is van het schip zich nu in een kritieke toestand bevindt. De verslechtering is zodanig dat het nu onomkeerbaar lijkt, zoals onderzoekers van OceanGate lieten zien in een video die even fascinerend als dramatisch is.
Het wrak van de RMS Titanic bevindt zich op ongeveer 3.800 meter diepte, ook al is er vandaag de dag weinig of niets meer over van de pracht van dat enorme transatlantische symbool van een tijdperk. De high-definition camera's van de onderwaterverkenners van OceanGate Expeditions spreken immers voor zich: alles daaronder is onherkenbaar aan het worden.
Dankzij een onderzeeër die voor dit doel is ontworpen en hoogtechnologische apparatuur, heeft het bedrijf, dat is gevestigd in Everett, in de staat Washington, een specifiek doel: het volgen van het verval van wat naar alle waarschijnlijkheid het beroemdste wrak ter wereld is. Daarnaast monitort OceanGate ook de impact die deze overblijfselen hebben op het omringende zeeleven en de manieren waarop het zich in de loop van de tijd heeft aangepast aan die onnatuurlijke aanwezigheid.
Afbeeldingen, video's, lasergegevens en vele andere informatie zijn daarom waardevol om te zien wat er in de Atlantische diepten plaatsvindt sinds het schip zonk. Bovendien is de transformatie ervan ook een reden van interesse voor andere wrakken die onder de zeeën van onze planeet worden gevonden. Het nieuws over de Titanic is echter niet bepaald geruststellend.
"De oceaan eigent het zich toe - zei Stockton Rush, president van OceanGate - we moeten alles documenteren voordat het volledig verdwijnt". Een snelle blik op de beelden die de onderzoekers hebben gedeeld doen beseffen dat de Titanic zich in een zeer kritieke toestand bevindt.
Natuurlijk: het is niets abnormaals, gezien de tijd die is verstreken sinds die tragische schipbreuk, maar het is zeker indrukwekkend om te zien hoe de dingen zijn veranderd en hoeveel er al verloren is. Wie weet hoe lang die zeebodem de overblijfselen van de majestueuze boot zal herbergen en de trieste geschiedenis die ze met zich meebrengen...